Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Uznik u Parlamentu

Nejasno je i pitanje imuniteta. Ima li ga zatvorenik Janša dok sudjeluje u radu parlamenta u zgradi Državnog zbora ili imunitet vrijedi i za boravka u uzničkoj ćeliji u Dobu?

Nejasno je i pitanje imuniteta. Ima li ga zatvorenik Janša dok sudjeluje u radu parlamenta u zgradi Državnog zbora ili imunitet vrijedi i za boravka u uzničkoj ćeliji u Dobu?

Ustavni sud susjedne nam Slovenije donio je, istina privremenu, odluku po kojoj bivši premijer Janez Janša može  aktivno sudjelovati u radu parlamenta. Ta odluka slovenskih ustavobranitelja ne bi pobuđivala posebnu pozornost   da se Janša, u vremenu između parlamentarnih sjednica ,ne nalazi u zatvoru Dob kamo ga je, pravomoćnom presudom  na dvije godine uputio Vrhovni sud. Uznik u parlamentu? To je nešto nepoznato u parlamentarnoj i sudskoj praksi Europske unije. Osim Italije, dakako. Peripetije s Berlusconijem i njegovim presdama imale su epske razmjere. No, vratimo se Sloveniji.

Da podsjetimo, Janša je u travnju ove godine osuđen za dvogodišnju zatvorsku kaznu u sudskom epilogu afere “Patria”. Radilo se o primanju mita od finske tvornice “Patria” kako bi Slovenija upravo od nje  kupila oklopna vozila za svoju vojsku. S prstima u korupcijskom medu, uz gospodina premijera uhvaćena su dvojica njegovih suradnika koji su također pravomoćno osuđena na zatvorske kazne.

Tijekom suđenja Janša i kompanjoni poricali su primanje mita, ali ih je teretio jedan finski direktor “Patrije” koji je priznao da je dao mito i koji je za to sljedovao presudu u Finskoj. U nizu javnih istupa prije i nakon presude Janez Janša je tvrdio da je žrtva političkog progona svojih ideoloških suparnika. Nije međutim rekao je li ideološki suparnik i finski direktor koji je pred finskim sudom priznao da je dao mito Janši.

Prije izricanja presude u aferi “Patria” u Sloveniji su održani parlamentarni izbori na kojima je Janša,nositelj liste Slovenske demokratske stranke (SDS) osvojio mjesto u Državnom zboru, kako je službeno ime slovenskog parlamenta.Nakon što je presuda Janši postala pravomočna, Državni mu je zbor oduzeo zastupnički mandat, pozivajuići se na Zakon o zastupnicima po kojem funkciju zastupnika ne može obavljati osoba osuđena pravomočno na zatvorsku kaznu dužu od šest mjeseci.  Bivši se premijer potom žalio Ustavnom sudu koji je ocjenio da uznik Janša može u parlament dok se ne ocjeni ustavnost spornog Zakona o zastupnicima.

Nema sumnje da će ova odluka Ustavnog suda utjecati na buduću zakonodavnu i sudsku praksu u Sloveniji, Međutim,odlukom ustavnih sudaca u Ljubljani otvaraju  se neka, ne baš ozbiljna pitanja. Na primjer, kako će Janša iz zatvora Dob dolaziti do parlamenta? Hoće li dolaziti u vozilu predviđenom za prijevoz zatvorenika, uz pratnju najmanje dva zatvorska čuvara? Hoće li mu stavljati  lisice na ruke i skidati ih tik pred ulazak u zgradu Državnog zbora? Hoće li Janša u Državni zbor dolaziti u civilnom odijelu ili ruhu propisanom za sve uznike? Ustavni sud naime nije Janšu oslobodio dvogodišnje zatvorske kazne i za njega vrijede propisi kao i za sve druge zatvorenike, uključujući i one o zatvorskoj odjeći. Budu li uznika Janšu do parlamenta pratili zatvorski čuvari, čija je prvenstvena dužnost da spriječe eventualni bijeg zatvorenika, gdje će se nalaziti za vrijeme parlamentarnih sjednica na kojim sudjeluje i zatvorenik Janša?

U dvorani? Teško, jer to bi bilo u suprotnosti s pravilnikom o radu parlamenta. U  nekoj prostoriji blizu glavne dvorane? Kako će onda stalno nadgledati povjerenog im zatvorenika? Hoće li biti naoružani? Teško, u zgradu parlamenta ne mogu ulaziti naoružane osobe izuzev onih koji se staraju za sigurnost i nepovredivist Državnog zbora.I na koja se djela takav imunitet, ako ga ima, odnosi.

Pitanja, pitanja i pitanja… Slovenska, ali i europska javnost na njih tek trebaju dobiti odgovor. Već, sada je jasno da mala Slovenija, to nije podcjenjivački pridjev, ima velike zakonske, .pravosudne i ustavne probleme, Njihovo rješavanje moglo bi biti poučno, bez obzira na sadržaj rješenja. Čekajmo, bez zluradog smješka, molim!

 

Još vijesti

Copyright © 2023 Quirinus Portal Sva prava pridržana.