Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

U Bruxellesu obilježen Dan sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje

Svečano i dostojanstveno, hrvatski parlamentarci odali su počast hrvatskim braniteljima i civilima koji su dali svoje živote za slobodu Domovine.

Svečano i dostojanstveno, hrvatski parlamentarci odali su počast hrvatskim braniteljima i civilima koji su dali svoje živote za slobodu Domovine.

 

vuk 5

Hrvatski eurozastupnici su na Dan sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje , 18. Studenog  organizirali komemoraciju u Europskom parlamentu. Misu zadušnicu predvodio je voditelj Hrvatske katoličke misije u Bruxellesu fra Tomo Anđić.

vukovar 6

Svečano i dostojanstveno, hrvatski parlamentarci odali su počast hrvatskim braniteljima i civilima koji su dali svoje živote za slobodu Domovine.

Na samom početku, okupljenima se obratio predsjednik Kluba pučana u EP-u Manfred Weber, koji je iskazao najdublje poštovanje svim žrtvama Vukovara i Škabrnje. Istaknuo je važnost obilježavanja ovakvih tragedija kako bismo ljudima koji su patili pokazali da ne zaboravljamo. Važno je zapamtiti te se okrenuti budućnosti.

vukovar 3

Nazočnima se obratio i eurozastupnik Andrej Plenković koji je napomenuo da se Vukovara nije prisjetila samo Hrvatska, nego i Europa.

vukovar 5

– Dvadeset i tri godine poslije, vrijeme je da se i Hrvatska u cijelosti konsolidira kao zrelo demokratsko društvo utemeljeno na europskim načelima – pomirbi, povijesnoj istini i osudi svih totalitarnih režima.

vuk 4

Moramo oprostiti, ali ne smijemo zaboraviti, i to ne zato kako bismo se osvećivali, nego kako se nikad ne bi ponovilo takvo zlo. Sretna sam i ponosna na to što ni mi ovdje u Bruxellesu nismo formirali dvije kolone – dodala je voditeljica HDZ-ove delegacije u EP-u Dubravka Šuica.

vukovar 4

Uz hrvatske zastupnike u EP-u, obilježavanju su prisustvovali brojni Hrvati iz Bruxellesa te eurozastupnici iz redova EPP-a Alojz Peterle (Slovenija) i Tunne Kelam (Estonija).

Dodajmo, kako sui novinari s područja Sisačko-moslavačke županije boravili , na poziv zastupnice Marijane Petir , u dvodnevnom radnom posjetu Bruxellesu i Europskom parlamentu.

logo

DSCN2415 (1)

 

Da nije bilo žrtve Vukovara, Škabrnje i drugih hrvatskih gradova i sela, ne bi bilo ni hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu, rekla je Marijana Petir.

Ovo danas je poruka da na svim pitanjima koja su važna za Hrvatsku i budućnost hrvatskog naroda moramo raditi zajedno i to smo dužni svima onima koji su dali živote za slobodnu i samostalnu Republiku Hrvatsku, istaknula je Petir.

Petir tražila dodatnu pomoć za poljoprivredne proizvođače

Nema veće ljubavi nego dati svoj život za svoje prijatelje. Ako su naši hrvatski branitelji bili spremni dati svoj život, svoje dijelove tijela, svoju krv, onda i mi ovdje možemo pokazati u Europskom parlamentu, ali i na drugim razinama gdje se odlučuje, minimalno zajedništvo koje je važno da se krene naprijed. Ja to želim za Hrvatsku, za Hrvate i Hrvatice, kao i za sve građane Hrvatske, zaključila je Marijana Petir.

 

Još vijesti

Copyright © 2023 Quirinus Portal Sva prava pridržana.