Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Svaka treća žena doživi neki oblik nasilja

Sisačko-moslavačka županija, nažalost među vodećim je županijama po roju evidentiranih kaznenih djela obiteljskog i nasilja nad ženama.

Sisačko-moslavačka županija, nažalost među vodećim je županijama po roju evidentiranih kaznenih djela obiteljskog i nasilja nad ženama.

Nasilje u obitelji i nasilje nad ženama nije privatni problem. To je problem društva u cjelini. Uz svjetski Dan borbe protiv nasilja nad ženama poručeno je to sa info štanda Policijske postaje Kutina i Centra za socijalnu skrb Kutina. Žene, žrtve nasilja i građani pozvani su da prijave nasilje u obitelji i nasilnike koji fizički zlostavljaju žene.

Policijski službenici i djelatnici Centra informirali su građane o znakovima nasilja nad ženama, mjestima i mogućnostima podnošenja prijave, te o adresama i telefonskim brojevima nevladinih udruga koje su uključene u područje borbe protiv nasilja nad ženama. „Nasilje nije odgovornost i krivnja žrtve. Žrtve nasilja mogu izabrati život bez nasilja i u toj odluci neće biti same.“, istaknula je Sandra Kuhtić, policijska službenika za prevenciju maloljetničke delikvencije Policijske postaje Kutina.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

– Dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježavamo info pultom u suradnji sa djelatnicima Centra za socijalnu skrb kako bismo senzibilizirali javnost za problem nasilja u obitelji i nasilja nad ženama. Na ovaj način pozivamo građane da ukoliko imaju bilo kakva saznanja o nasilju u susjedstvu da to svakako prijave. Ako ne žele u policiju, mogu to učiniti u Centru za socijalnu skrb, u odvjetništvu ili u nekoj nevladinoj udruzi.

Svi građani trebaju postati svjesni činjenice da se nasilje ne događa nekome drugome, da su nasilnici osobe svih profesija i socijalnih struktura, i da u Hrvatskoj se svakih 15 minuta fizički zlostavlja jedna žena, no zabrinjavajući je broj neprijavljenih nasilja. Zbog predrasuda i osude društva zlostavljane žene često izabiru život s nasilnikom nego da prijave nasilje. Zato im je potrebna potpora zajednice i društva u borbi protiv nasilnika i nasilja.

Cilj postavljanja info štanda je upravo podizanje svijesti građana na prijavljivanje nasilja nad ženama, kao i na prijavljivanje svih ostalih oblika nasilja. Pozivu se pridružio i gradonačelnik Kutine Andrija Rudić.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

– Vrlo je važno ovakvim akcijama podizati razinu svijesti oko toga da niti jednu vrstu nasilja ne treba tolerirati, da to nije iskaz ljubavi, nego je to poremećaj. Kod ovog problema važno je istaknuti da nasilje u obitelji ne treba kriti, jer to nije sramota, sramotno je prešućivati nasilje. Ako primjetimo u društvo nasilnike i nasilje, to trebamo prijaviti.

Sisačko-moslavačka županija, nažalost među vodećim je županijama po roju evidentiranih kaznenih djela obiteljskog i nasilja nad ženama. Na području Policijske postaje Kutina prošle je godine gotovo svakog drugog dana zabilježen slučaj obiteljskog nasilja i nasilja nad ženama. Ove godine zabilježen je mali trend smanjenja slučajeva nasilja u obitelji te je ukupno zabilježeno 105 slučajeva.

Svaka treća žena u Hrvatskoj doživi neki oblik nasilja od partnera, a od posljedica zlostavljanja svake godine u našoj zemlji život izgubi između 22 i 45 žena.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nasilnici, ženomlati društveni su problem na kojeg treba ukazati i preventivno djelovati. Prvi je i najteži korak, prijaviti nasilje i nasilnika. Sa info štanda danas je poručeno kako uzrečica „neću se miješati do nije moja stvar“ ne smije biti isprika za pasivno promatranje nasilja jer obiteljsko nasilje žene plaćaju životom.

 

 

 

 

 

 

 

Još vijesti

Copyright © 2023 Quirinus Portal Sva prava pridržana.