Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Stambeno-poslovna zgrada u Kutini

Stambeno zbrinjavanje branitelja bio je prvi zadatak postavljen pred projektante zgrade.

Stambeno zbrinjavanje branitelja bio je prvi zadatak postavljen pred projektante zgrade.

Projekt stambeno poslovne zgrade na glavnom trgu u Kutini predstavljen je javnosti. Sporazum o partnerstvu u projektu gradnje zgrade u ponedjeljak će uz prisutnost predsjednika Republike Ive Josipovića potpisati ministar branitelja Predrag Matić, ministrica kulture Zlata Violić i gradonačelnik Kutine Andrija Rudić. U zgradi će biti izgrađeno 20 stanova za branitelje te će biti uređena nova Knjižnica i čitaonica, novi prostor za Pučko otvoreno učilište i multimedijalna dvorana. Završetak nove zgrade na trgu očekuje se početkom 2017. godine.

0611 zgrada U01

Gradonačelnik Kutine Andrija Rudić na predstavljanju projekta zahvalio je partnerima na suradnji u realizaciji ovog važnog projekta kojim se u Gradu Kutini rješavaju četiri važna problema.

  • Prvi problem koji ćemo riješiti je stambeno zbrinjavanja stradalnika Domovinskog rata. Vjerujemo da ćemo postati prvi grada u široj regiji, a svakako u SMŽ bit ćemo prvi grad koji će u potpunosti riješiti pitanje stambenog zbrinjavanja stradalnika Domovinskog rata. Drugi problem koji ćemo riješiti je neodgovarajući prostor Knjižnice i čitaonice. Treći je problem koji rješavamo je prostor POU i za širenje obrazovnih funkcija. Želimo da POU bude centar za regionalno učenje.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Preseljenjem u novu zgradu sadašnji prostor pučkog otvoreno učilišta bit će dodijeljen Osnovnoj glazbenoj školi u kojoj će 150 učenika dobiti uvjete za učenje i rad prema pedagoškom standardu.

Izgradnjom nove zgrade na glavnom gradskom trg u Kutini će stambeno biti zbrinuti svi stradalnici Domovinskog rata koji imaju pravo na stan prema Zakonu u branitelja. U Kutini je do sada stambeno zbrinuto 110 stradalnika Domovinskog rata. U novoj zgradi stanove će dobiti još 20 branitelja. Zadovoljstvo konačnim rješavanje svih stambenih potreba stradalnika Domovinskog rata izrazio je Damir Badanjak, predsjednik HVIDRA-e Kutina.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  • Ovaj projekt čekamo 10 godina i riješit će stambeno zbrinjavanje stradalnika Domovinskog rata koji imaju na to pravo, a to su: Hrvatski ratni vojni invalidi ispunjavaju sve uvjete, a i drugi stradalnici Domovinskog rata te osobe koje su u međuvremenu kao dragovoljci ušli u program stambenog zbrinjavanja Ministarstva branitelja izmjenom Zakona o pravima hrvatskih branitelja. Ovom zgradom rješava se stambeno zbrinjavanje 20 ratnih vojnih invalida.

Stambeno zbrinjavanje branitelja bio je prvi zadatak postavljen pred projektante zgrade. Kako je riječ o zgradi u centru grada, na glavnom trgu koji još nema tu funkciju pred projektante je postavljen i zadatak davanja zgradi javne funkcije. Projektantica Dina Zlatić predstavila je osobine nove zgrade na trgu.

  • Mi smo nastojali ostvariti maksimalno funkcionalnu i maksimalno estetsku zgradu da paše u centar grada jednog manjeg mjesta, da to bude centar kulturnih događanja. Nastojali smo napraviti foaje cijele kuće kao prostor susreta ljudi, a onda se iz tog foajea ulazi u društvene prostore zatvorenijeg tipa. Nastojali smo animirati taj sadržaj, a druga važna stvar je bila postaviti stanove branitelja u centar grada.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Multimedijalna dvorana jedan je od novih sadržaja u novoj zgradi. Taj će prostor biti korišten za razne društvene i kulturne programe koji se organiziraju u Kutini, a po potrebi moći će se koristiti i za konferencije, seminare ili sjednice Gradskog vijeća. Nova knjigžnica rasprostirat će se na 1000 m2, a sada je skučena u 280 m2. U zgradi će biti i Regionalni centar cjeloživotnog učenja. Za ostvarenje svih ovih potreba Grad Kutina imao je dobre partnere s kojima je u proteklih godinu dana osmislio ovaj projekt i doveo ga na početak realizacije, rekao je gradonačelnik Andrija Rudić.

0611 zgrada U31

  • U tome nam pomažu Ministarstvo branitelja u dijelu zbrinjavanja stradalnika Domovinskog rata i Ministarstvo kulture s kojima ćemo potpisati Sporazum o zajedničkom sufinanciranju projekta u ponedjeljak, na sam Dan grada na svečanoj sjednici Gradskog vijeća. Vjerujemo da ćemo financiranje ovog projekta pronaći u Europskim fondovima, a ostatak će Grad Kutina iz vlastitog proračuna, pripremu i sve ostalo.

Procjenjuje se kako će izgradnja nove zgrade na trgu stajati 35 milijuna kn, a završetak izgradnje početkom 2017. godine.

0611 zgrada U35

 

Još vijesti

Copyright © 2023 Quirinus Portal Sva prava pridržana.