Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Sa sjednice Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj EP-a

Petir je također inzistirala da se uredbom utvrdi da mlijeko, voće i povrće koje dolazi u škole mora biti kvalitetno

Petir je također inzistirala da se uredbom utvrdi da mlijeko, voće i povrće koje dolazi u škole mora biti kvalitetno

Na današnjoj sjednici Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta, nastavljena je rasprava o Programu potpore za dostavu voća i povrća, banana te mlijeka u obrazovnim ustanovama.

Marijana Petir, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu je u okviru održane rasprave zatražila od izvjestitelja Marca Tarabele da uvaži njen zahtjev koji je već podnijela Europskoj komisiji kako bi se uklonile zapreke koje Hrvatskoj onemogućavaju sudjelovanje u ovom programu potpora vrijednom 150 milijuna EUR-a. Ona je rekla da je riječ o diskriminaciji i da zahtjeva da se Republici Hrvatskoj i hrvatskoj djeci omogući sudjelovanje u tom programu. Petir je također inzistirala da se uredbom  utvrdi da mlijeko, voće i povrće koje dolazi u škole mora biti kvalitetno, svježe i domaće jer će se na taj način djeci osigurati „zdrav“ obrok, a malim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima plasman njihovih proizvoda.

Petir tražila dodatnu pomoć za poljoprivredne proizvođače

Naime, zastupnica Marijana Petir je još u srpnju ove godine zatražila na sjednici Odbora promjenu kriterija koji onemogućavaju Hrvatskoj korištenje potpora za obroke mlijeka, voća i povrća za djecu u školama. Tadašnjim prijedlogom Uredbe i pozivanjem na povijesna prava država članica zbog prethodnog korištenja tih sredstava, a što je dano kao jedan od kriterija za korištenje tih sredstava, onemogućavalo je Hrvatskoj apliciranje za ta sredstva. Na upućeni zahtjev Petir je već na samoj sjednici Odbora, te u dopisu Komisije iz kolovoza ove godine, dobila obećanje da će se taj problem na zadovoljavajući način riješiti u kompromisnom prijedlogu odgovarajućom intervencijom u tekst Uredbe.

Predmetna Uredba jedna je od mjera kojima se nastoji pomoći sektoru proizvodnje mlijeka te proizvođačima voća i povrća a posebice sada kada trpe štetu uzrokovanu ruskim embargom, ali i mjera kojom se nastoji povećati kvaliteta obroka u obrazovnim ustanovama, jer kako je istaknuto, 22 milijuna djece u EU je pretilo i treba ih educirati o zdravoj prehrani.

 

logo

Predstavnik Europske komisije prisutan na Odboru je obećao da će dati omotnicu i Hrvatskoj te da neće diskriminirati Hrvatsku. Također je naveo da se povijesni kriteriji odnose na mlijeko ali ne i za voće i povrće, te da bi njihova promjena izazvala problem na tržištu i u provođenju programa no da će tražiti kompromisna rješenja.

 

Još vijesti

Copyright © 2023 Quirinus Portal Sva prava pridržana.