Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

SPORT

Prvu loptu u Kutinu donio je Đukica Pothraški

„S ovog je mjesta započela neraskidiva veza Kutine i rukometa

„S ovog je mjesta započela neraskidiva veza Kutine i rukometa

Kutina je rukometni grad i Kutinčani su se uvijek okupljali uz svoj klub, na rukometnim utakmicama. Prvo rukometno igralište u Kutini uređeno je 1958. godine u Kolodvorskoj ulici uz židovsku sinagogu ili Templ kako su govorili stari Kutinčani.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„S ovog je mjesta započela neraskidiva veza Kutine i rukometa i uz proslavu 60 godina rukometa u Kutini RK Moslavina postavljanjem ploče na mjestu prvog rukometnog igrališta u Kutini želi odati zahvalnost generacijama igrača i Kutinčana na svemu što su dali za razvoj sporta i razvoj našeg grada.“ Rekla je to Manuela Vukelić Vlajsović, predsjednica RK Moslavina na svečanosti otkrivanja Spomen ploče na zgradi današnje Robne Kuće na mjestu prvog rukometnog igrališta u Kutini.

Dragutin Pasarić, povjesničar i kroničar Kutine istaknuo je kako se rukomet u Kutini počeo igrati 1954. Prvu loptu u Kutinu donio je  Đukica Pothraški, a u rujnu 1954.godine osnovani su istovremeno i ženski i muški rukometni klub. Ispočetka rukomet se igrao na nogometnom igralištu ili na improviziranim ledinama. Prvo igralište uređeno je uz Templ u kojem se održavala nastava tjelesnog odgoja. „Povijest rukometa je i povijest Kutine proteklih 60 godina, jer to je neraskidiva veza.“, rekao je Dragutin Pasarić.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kutina voli i razumije rukomet. To je velika poruka za građane i velika je to poduka. Rukomet nije samo igra, to je duh i kvaliteta kako to kaže i himna RK Moslavina. Rukomet smo svi mi i zato uvijek kličemo; I mi sa tribina, svi smo Moslavina!

Spomen ploču kojom je obilježeno mjesto prvog rukometnog igrališta u Kutini otkrili su Milanka Zuber ispred Uprave Lonie, Manuela Vukelić Vlajsović, predsjednica RK Moslavina i Boris Mesarić, predsjednik kluba u vrijeme najvećeg uspjeha RK Moslavina iz sredine 1990-ih kada je nastupala u Europskom kupu pobjednika kupova.

Kutina je poznata po rukometu, ne samo u kronici. Ako pitate što je Kutina? Kutina je poznata po nekoliko stvari. Prvo je Petrokemija, a onda je poznata po rukometu. Poznata je rukometna škola u Kutini koja je vrlo cijenjena i u Hrvatskom rukometnom savezu. Puno je igrača poteklo iz ove sredine, jer se izvanredno radi u rukometnoj školi. To su bili rezultati koji su niknuli na domaćim igračima prvenstveno. Posebno mi je drago što je ta tradicija nastavljena i danas i sa novom predsjednicom, što danas RK Moslavina opet postiže dobre rezultate i što ima puno mladih igrača i to je za Kutinu više nego dobro.

RK Moslavina danas nastupa u I. HRL, a svoje domaće utakmice igra u dvorani Sportskog centra u Kutini. Dragutin Pasarić prisjetio se utakmica uz prvo rukometno igralište iz 1958. godine u Kolodvorskoj ulici.

0511 RK MOSLAVINA U12

Ispred je bila sinagoga, ili kutinski Templ u kojoj su se ljudi pripremali za tjelesni odgoji i vodili su se razgovori kako unaprijediti kutinski sport, posebno rukomet. Igralište je bilo, naravno, na otvorenom, bio je to crveni leš na kojem, kad bi igrač pao, ne bi se više ni vidi broj koji je nosio. Od igrača se najviše sjećam izvanrednog golmana Člekovića iz tog vremena.

0511 RK MOSLAVINAU14 (1)

Ovo mi mjesto i prvo rukometno igralište ostaje u posebnom sjećanju, jer je bilo mjesto okupljanje Kutinčane svakih 14 dana kada se ovdje igrala prvenstvena utakmica, a igralo se i dosta prijateljskih. Zato je dobro da ova spomen ploča o tome govori.

0511 RK MOSLAVINA U20

Program proslave 60 godina rukometa u Kutini i RK Moslavina nakon postavljanja spomen ploče na mjestu prvog rukometnog igrališta u Kutini završit će u petak velikom rođendanskokm zabavom uz niz rukometnih utakmica i zabavni program u Sportskom centru u Kutini u petak 7. studenog.

 

 

 

 

Još vijesti

Copyright © 2023 Quirinus Portal Sva prava pridržana.