Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Ozbiljan interes ulagača u Petrokemiju

Petrokemija za opstanak hitno treba strateškog partnera. U prvih devet mjeseci zabilježen je gubitak u poslovanju od 286 milijuna kn.

Petrokemija za opstanak hitno treba strateškog partnera. U prvih devet mjeseci zabilježen je gubitak u poslovanju od 286 milijuna kn.

Iranski ulagači ozbiljno su zainteresirani za kupovinu dijela Petrokemije. Potvrdio je to u Kutini veleposalnik Islamske Republike Iran nj.e. Mohammad Eebrahim Taherian Fard na javnoj tribini koju je organizirao Mladen Novak, voditelj Hrvatsko-iranske skupine prijateljstva Hrvatskog Sabora i predsjednik županijske organizacije Stranke rada – Hrvatski laburisti.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Iran je zemlja sa najvećim zalihama prirodnog plina u svijetu i strateško je opredjeljenje Irana izlazak na tržište u Europi. Iranski gospodarstvo vidi priliku za ulaganje u Petrokemiju, rekao je veleposlanik IR Irana u Hrvatskoj te je naglasio kako je u proteklom kratkom vremenu napravljeno vrlo mnogo kako bi iranski ulagači kupili dio Petrokemije i ušli u tvornicu kao strateški partneri. „Iran je vrlo ozbiljna zemlja velikog gospodarskog potencijala. Politička volja u Iranu postoji, potrebna je politička volja i u Hrvatskoj, ali posao će voditi poslovni ljudi.“, naglasio je veleposlanik Irana u Hrvatskoj. Na kraju je, vrlo otvoreno zaključio.

Iranski ulagači su ozbiljni u namjeri kupovine dijela Petrokemije. Ili će uspjeti, ili neće. Ali, budite sigurni, kad smo mi koji smo toliko specifični došli i izrazili namjeru za kupovinu Petrokemije, onda će i mnogi drugi će doći i izraziti namjeru kupovine Petrokemije. Bar to bi od ove inicijative mogao biti plus za Petrokemiju.

      Prvi poslovni kontakti Iranskih investitora i Petrokemije uspostavljeni su u listopada kada je Hrvatsko-Iranska skupina prijateljstva u Gospodarskoj komori organizirala susret gospodarstvenika SMŽ sa iranskim poslovnim ljudima. Na tom sastanku Petrokemiju je predstavljao član uprave Nenad Zečević i od tada iranski gospodarstvenici iskazuju interes za ulazak u Petrokemiju, potvrdio je veleposlanik Irana.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Petrokemija za opstanak hitno treba strateškog partnera. U prvih devet mjeseci zabilježen je gubitak u poslovanju od 286 milijuna kn. Nastavak takvog poslovanja do kraja godine Petrokemiju dovodi na rub stečaja. S prvim krugom dokapitalizacije u kojem je država dokapitalizirala Petrokemiju sa 250 mil. kn završen je i dio restrukturiranja u kojem su racionalizirani troškovi, optimizirani poslovni procesi i uz otpremnine otpušten 491 radnik. Za ulaganja i modernizaciju Petrokemiji je potreban strateški partner. „Prioritetni je cilj zadržavanje proizvodnje u Petrokemiji i to je uvjet kojeg postavljamo pred strateškog partnera.“, naglasio je Tomislav Pokaz, predsjednik Nadzornog odbora i zamjenik ministra gospodarstva. Naglasio je kako govori kao predstavnik Ministarstva gospodarstva, jer u osjetljivom trenutku promjene Uprave Petrokemije nije mogao govoriti kao predsjednik Nadzornog odbora. Istim razlogom svoj izostanak sa javne rasprave ispričali su se sadašnji i budući članovi Uprave Petrokemije. Predstavnici radnika, jednako kao i management Petrokemije, svoj nedolazak na javnu raspravu o budućnosti Petrokemije ispričali su osjetljivim trenutkom smjene uprave i opasnosti iznošenja činjenica koje bi mogle utjecati na trgovanje dionica Petrokemije na Zagrebačkoj burzi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Gradonačelnik Kutine ponovio je kako Grad Kutina nema utjecanja na upravljanje Petrokemijom i donošenja strateških odluka. Petrokemija je važna za Kutinu i opstanak proizvodnje u Petrokemiji od presudnog je značaja za Grad te Grad Kutina od Vlade RH očekuje kako će donijeti dobre odluke za budućnost Petrokemije i Grada Kutine.

Budućnost Petrokemije ovisi o strateškom partneru. Na javnoj tribini nije jasno rečeno hoće li država ponovo dati novac i još jednom spasiti Petrokemiju. Izražena je nada kako će se u trećem krugu dokapitalizacije koji završava uoči Božića javiti strateški partner Petrokemije. Iranci su ozbiljni kupci, samo još treba riješiti političke probleme i sankcije koje je Hrvatska, kao članica EU, uvela Iranu.

 

 

Još vijesti

Copyright © 2023 Quirinus Portal Sva prava pridržana.