Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

“Meat the Press”

Kad je emisija prešla na NBC, 6. studenog 1947. u početku se emitirala samo u New Yorku

Kad je emisija prešla na NBC, 6. studenog 1947. u početku se emitirala samo u New Yorku

Spivak je bio poznat kao neugodan ispitivač. – Uvijek sam smatrao da svako pitanje treba postaviti, ako je pošteno, informativno i točno – kazao je jednom. Primjerice, 1964. je pitao Indiru Gandhi želi li biti premijer, a ona mu je odgovorila negativno. Njezin otac Jawaharlal Nehru umro je samo mjesec dana kasnije, a 1966. Indira Gandhi je postala prvom ženom na čelu jedne vlade na svijetu. indira

“Meet the Press” je počeo svoju povijest 1945. kao radijski talk-show, da bi se već dvije godine kasnije preselio na televiziju, kao tada tehnološku novotariju. Emisiju je pokrenuo Lawrence Spivak, koji je kasnije postao i njezin legendarni voditelj, i to kao “glasovnu” promociju svog časopisa American Mercury.

spivak

 

Koncepcija je tada bila čista inovacija – panel od nekoliko novinara, upućenih u područje o kojem se govori, rešetao je gosta. Punih trideset godina među panelistima je bio i sam Spivak, koji je kasnije postao i glavni moderator rasprave. Kad je emisija prešla na NBC, 6. studenog 1947. u početku se emitirala samo u New Yorku, ali je vrlo brzo procijenjeno da za nju postoji i nacionalni interes. Koliko je s vremenom postala utjecajnom, govori i ocjena Johna Kennedyja, koji ju je jednom prigodom nazvao “51. državom SAD-a”.

press

 

U jednoj epizodi popularne humorističke serije “Bračne vode” plavokosa Kelly ne može se sjetiti koji je dan, a kad je pokušavaju uvjeriti da je nedjelja, ispali “ali danas nije bilo na televiziji ‘Meet the Press’ “. Činjenica da čak i pritupasti lik kćeri obitelji Bundy zna za najdugovječniju, a vjerojatno i najutjecajniju emisiju na američkoj televiziji, samo govori koliko je “Meet the Press”, koji ovih dana slavi svoj šezdeseti rođendan, čvrsto ugniježđen među općim mjestima američke masovne kulture.
Možda je još i važnije, emisija koja je u šest desetljeća ugostila baš svakog relevantnog igrača američke politike (i brojne iz svijeta) prerasla je u nepogrešivi barometar toga koliko neki političar uopće teži. A za novinare, “Meet the Press” desetljećima je ogledni primjer kako se televizijski intervjui trebaju raditi.

Još vijesti

Copyright © 2023 Quirinus Portal Sva prava pridržana.