Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Mala tvrđava Siget

1876. u Zagrebu je prvi put izvedena opera Ivana Zajca „Nikola Šubić Zrinjski

1876. u Zagrebu je prvi put izvedena opera Ivana Zajca „Nikola Šubić Zrinjski

Velikoj turskoj vojsci pod zapovjedništvom sultana Sulejmana Veličanstvenog i vezira Mehmeda Sokolovića, koja se ljeti 1566. kretala prema još neosvojenom dijelu Ugarske, ispriječila se na putu mala tvrđava Siget i nevelika skupina hrabrih ljudi. Upornom obranom, pod zapovjedništvom hrvatskoga bana Nikole Zrinjskog, zadržana je turska vojska u opsadi mnogo duže nego je to itko mogao očekivati. I nakon nestanka svake nade u pomoć carskih bečkih trupa, posada Sigeta i dalje je branila grad i napokon gotovo sva izginula u posljednjem jurišu u rujnu 1566.

Taj događaj potaknuo je mnoge stvaraoce da pokušaju scenski prikazati zbivanja u Sigetu. Prvi je to učinio njemački dramatičar Teodor Kerner, čijom je dramom Niklas graf von Zriny otvorena 4. listopada 1834. prva kazališna zgrada u Zagrebu – Stankovićev gornjogradski teatar.
Međutim, najznačajnije djelo na tu temu sigetskog boja stvorio je skladatelj  Ivan Zajc. Njegova opera Nikola Šubić Zrinjski skladana na libreto Huge Badalića, prvi je put izvedena u Zagrebu 4. studenoga 1876.
To je djelo zrela majstora, nadahnuto nacionalnim osjećajem, za ono doba znalački pisana opera, dramaturški cjelovita i s odlično postavljenim skupnim prizorima, osobito u završnim zborovima. Vođenje i razvijanje pjevačke linije temelji se na talijanskom belkantu, ali se ipak osjeća i prizvuk hrvatske melodike. Umjetničke značajke Nikole Šubića Zrinjskog svrstavaju to djelo u red najboljih hrvatskih opernih ostvarenja.

 

 

 

Još vijesti

Copyright © 2023 Quirinus Portal Sva prava pridržana.