Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Lajka – prvo živo biće sa Zemlje u Svemiru

Bila je dokaz da je život moguć u bestežinskom stanju.

Bila je dokaz da je život moguć u bestežinskom stanju.
  1. studenog 1957. u svemir je zaplovilo prvo živo biće sa zemlje, ruska kujica Lajka.

 

Bila je dokaz da je život moguć u bestežinskom stanju. Nije se vratila na Zemlju jer satelit nije imao modul za vraćanje i prizemljivanje.

Lajka je bila mješanka i pravo ime joj je bilo Kudravka, ali ubrzo je dobila nadimak Lajka po sibirskoj lovačkoj pasmini. Bila je lutalica pokupljena s moskovskih ulica.

Pretpostavlja se da je živjela koliko je imala kisika u kapsuli, iako neki tvrde da je 3. studenog 1957. uginula odmah od previsoke temperature, a neki da je uginula pojevši otrov u posljednjem predviđenom obroku.

laika

 

Kada su u petak predvečer 4. listopada 1957. godine stigli na koktel u sovjetsko veleposlanstvo u Washingtonu, malobrojni američki znanstvenici shvatili su to kao rijetku priliku da u olovno doba hladnoga rata opušteno porazgovaraju sa svojim ruskim kolegama.

Naime, ruski su znanstvenici toga tjedna sudjelovali na međunarodnoj konferenciji posvećenoj raketama i umjetnim satelitima, a Amerikance je zanimalo kako napreduju njihova istraživanja. Na odgovor nisu trebali dugo čekati jer je reporter New York Timesa Walter Sullivan na koktel stigao sa šokantnom vijesti: sovjetska agencija Tass upravo je najavila da je lansiraran Sputnjik-1, prvi umjetni satelit. Tako je čovječanstvo ušlo u eru svemirskih osvajanja.

Iako su kurtoazno čestitali Rusima, okupljeni Amerikanci nisu mogli prikriti svoju zlovolju. Bilo je to i golemo razočaranje za cjelokupnu američku naciju uvjerenu u tehnološku nadmoć nad Rusima. No to nije bio kraj neugodnih iznenađenja za Amerikance jer je mjesec dana poslije , na današnji datum, 03. studenog 1957. lansiran i Sputnjik-2 u kojem je bila moskovska kujica lutalica Lajka, prvo živo biće poslano sa Zemlje u svemir.

Još vijesti

Copyright © 2023 Quirinus Portal Sva prava pridržana.