Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Kutina bez rodilišta

Prerano je sada, dok se ne napravi detaljna analiza, nagađati što će biti smješteno u ovom prostoru.

Prerano je sada, dok se ne napravi detaljna analiza, nagađati što će biti smješteno u ovom prostoru.

Nije predviđeno da u Kutini bude rodilište, mreža javnozdravstvene službe to nije predvidjela, pa ćemo za ovaj vrhunski uređen prostor od 250 kvadrata pronaći drugu namjenu, a kako bi bio u funkciji  i koristan građanima Kutine i Moslavine.,rekao je danas tijekom obilaska ovoga prostora župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić.

Podsjetimo, mediji su u ožujku ove godine pisali kako je bivša sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić Merzel  bez mišljenja i suglasnosti institucija koje su za to zadužene ipak odlučila izgraditi rodilište vrijedno gotovo pet milijuna kuna.

Sisačko-moslavačka županija je krajem prošle godine, tada je izjavio tadašnji ministar zdravlja, dostavila Ministarstvu zdravlja prijedlog za proširenje Mreže javnozdravstvene službe, odnosno prijedlog za uvrštavanje 8 postelja u Domu zdravlja Kutina na lokalitetu Kutina za rodilište. Prijedlog tada još nije razmatran budući da postupak izmjene Mreže javne zdravstvene službe nije pokrenut.

Tada se izjasnila i Hrvatska liječnička komora koja  otvaranje rodilišta smatra neopravdanim jer se na području Kutine rađa premalo djece da bi bilo potrebno rodilište, budući da ga ionako imaju u 45 minuta udaljenom Sisku, a uz to vanbolničko rodilište (kakvo se predviđa u sklopu DZ Kutina) Pravilnikom ne predviđa postojanje operacijske sale, anesteziološke i transfuziološke službe.

To znači da za sve komplikacije koje bi nastale tijekom poroda u kutinskom rodilištu ne bi mogli pomoći trudnicama nego bi ih morali transportirati u obližnji Sisak čime bi se dodatno ugrožavali životi majke i nerođenog djeteta.

Župan Žinić je puno oprezniji i realniji u izjavama. Prerano je sada, dok se ne napravi detaljna analiza ,nagađati što će biti smješteno u ovom prostoru. Razgovarat ću sa sanacijskim upraviteljem OB „dr. Ivo Pedišić“i vjerujem kako ćemo vrlo brzo pronaći rješenje da se prostor započne koristiti, rekao je župan Žinić.Hoće li to biti specijalističke ambulante koje bi puno značile ovim ljudima, ne mogu znati, ništa ne možemo i nećemo raditi na pamet i bez analize ,a sve što napravimo mora ići u korist građana, rekao je Žinić.

Još je jedan prostor obišao danas župan sa svojim zamjenicima. Prostor u kojem je donedavno radio Dom za starije i nemoćne osobe „Zlatne godine“ . Podsjetimo , isti je sudskom odlukom , 27. listopada deložiran iz prostora Doma zdravlja Kutina. Oko 50 štićenika iz doma je privremeni smještaj našlo u svojim obiteljima ili drugim domovina za starije. Nažalost, kako smo već pisali, određeni broj starijih i nemoćnih nije bio u mogućnosti pronaći privremeni smještaj. Brigu o njima preuzeo je Centar za socijalu skrb Kutina prema naputku ministarstva. Privatni dom za starije i nemoćne Zlatne godine bio je u najmu prostora u Domu zdravlja Kutina. 2010. godine Ministarstvo socijalne skrbi izdalo je Rješenje o zabrani rada domu Zlatne godine. Vlasnica privatne tvrtke Zlatne godine odbijala je vratiti iznajmljeni prostor Domu zdravlja Kutina čiji je osnivač Sisačko-moslavačka županija. Iznajmljivač prostora nije izvršavao svoje obaveze iz Ugovora o najmu prostora pa su Domu zdravlja Kutina i Županiji ostali veliki dugovi.

U protekle četiri godine vodio se iscrpljujući sudski spor. Sisačko-moslavačka županija još je prošle godine donijela odluku o osnivanju Podružnice sisačko Doma za starije i nemoćne u Kutini u prostoru Doma zdravlja.

Najvažnije je da su svi korisnici zbrinuti, rekao je župan Žinić, a na nama je napraviti potpunu analizu nakon koje će nam puno toga biti jasnije – koliko korisnika može primiti taj prostor , koliko ih imamo zainteresiranih za smještaj, ide li se u sanaciju. Najlošije rješenje bi bilo da prostor ostane prazan i neiskorišten, zaključio je Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić.

 

Još vijesti

Copyright © 2023 Quirinus Portal Sva prava pridržana.