Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Komentari EK na program ruralnog razvoja još jedan dokaz da ministar Jakovina mora otići

„Hrvatski seljaci više nemaju vremena čekati novi Program ruralnog razvoja

„Hrvatski seljaci više nemaju vremena čekati novi Program ruralnog razvoja

Na danas održanoj konferenciji za medije u HSS-u o pristiglim komentarima Europske komisije na Program ruralnog razvoja, zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir istaknula je da je ovo prevažna tema ne samo za hrvatsko selo, već i Hrvatsku.

 

petir epp

Upozorila je na to da su hrvatski seljaci danas pred slomom, da im nedostaju financijska sredstva kao i komunikacija s resornim ministrom o načinu rješavanja njihovih problema. „Ministar Jakovina sa mnom kao zastupnicom u Europskom parlamentu i jedinom hrvatskom članicom Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj ne želi komunicirati, a ne mogu dobiti niti službena stajališta hrvatske Vlade. I to unatoč tome što je Odbor za poljoprivredu EP-a zadnja instanca na kojoj se mogu obraniti hrvatski interesi, kada se to ne uspije napraviti na Vijeću“  rekla je Petir. Radna verzija Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. upućena je na odobrenje u Europsku komisiju 16. srpnja 2014. Sukladno propisanoj proceduri Europska komisija je dostavljeni prijedlog procijenila te je Ministarstvu poljoprivrede službeno uputila komentare. „Govori se da je ovo druga verzija Programa ruralnog razvoja, a ja kažem da je ovo peta verzija. Na 331 stranicu Programa, stručna skupina koju je osnovala hrvatska Vlada imala je čak 327 pisanih stranica primjedbi, a neslužbeni izvori navode da su prije toga tri puta upućivali usmene zamjerke, no bez rezultata. Na ovu, zadnju verziju, stiglo je čak 377 komentara Europske komisije koja je već jednom vratila Program na doradu hrvatskoj strani i ja se nadam da će se Ministarstvo poljoprivrede napokon uozbiljiti. Kada sam upozoravala da će ova godina biti izgubljena,  neki su odmahivali rukom, a sada se pokazalo da sam bila u pravu i da ove godine nećemo povući niti lipe“ ističe Petir.  Ako Program ruralnog razvoja ne bude usvojen do 15. siječnja 2015. neće se moći povlačiti financijska sredstva vrijedna 320 milijuna EUR-a. Države članice će moći same raspisivati natječaje, međutim, ako EK ne odobri mjere iz Programa, trošak za njihovo financiranje snosit će Hrvatska.

JAKOVINA

„Ministar Jakovina gori je od elementarne nepogode za hrvatsko selo, a zbog njegove nesposobnosti najviše će stradati mala obiteljska poljoprivredna gospodarstva i zato treba otići“, zaključila je zastupnica Petir.

Na konferenciji za medije o komentarima EK na Program ruralnog razvoja uz zastupnicu Petir govorio je i saborski zastupnik i predsjednik HSS-a Branko Hrg koji je tom prilikom rekao da je u pitanju 2 milijarde eura do 2020. koje se mogu povući,  no kako stvar izgleda to nećemo uspjeti, a da za to nitko neće odgovarati. Upozorio je na to da je Program ruralnog razvoja nije preveden na hrvatski jezik, isto kao i komentari EK zbog čega su nedostupni hrvatskim seljacima. Nadalje, istaknuo je da se Program ruralnog razvoja odnosi i na jedinice lokalne samouprave koje će zbog novog Zakona o porezu na dohodak ostati bez 1,8 milijardi kuna prihoda, a mogle bi kroz njega povući sredstva te traži smjenu ministra Jakovine. Predsjednik Hrvatskog seljačkog savjeta Mijo Latin istaknuo je kako se naša zastupnica Marijana Petir bori kao lavica u Europskom parlamentu za hrvatsko selo, ali nema podršku resornog ministra. „Hrvatski seljaci više nemaju vremena čekati novi Program ruralnog razvoja, a upravo je Program prilika za spas malih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i stoga se nadam da će prevladati razum u Vladi i da će ministar Jakovina biti smjenjen“, rekao je Latin.

logo

 

Još vijesti

Copyright © 2023 Quirinus Portal Sva prava pridržana.