Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Javna akcija Centra za žene “Adela” i pridruženih partnera

Kada sam pitala što znače ove majice i kada sam čula poruku shvatila sam da su rijetki oni čije oči ne bi u tim trenucima zasuzile- velika je ovo poruka , poruka koja otvara prostor još glasnijeg i jasnijeg širenja istine io nasilju nad ženama, zaključila je dožupanica Sinjeri-Ibrišević..

Kada sam pitala što znače ove majice i kada sam čula poruku shvatila sam da su rijetki oni čije oči ne bi u tim trenucima zasuzile- velika je ovo poruka , poruka koja otvara prostor još glasnijeg i jasnijeg širenja istine io nasilju nad ženama, zaključila je dožupanica Sinjeri-Ibrišević..

Centar za žene Adela Sisak organizirao je danas na Gradskoj tržnici u Sisku javnu akciju  povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama. Predsjednica Adele Marijanka Kovačević podsjeća kako je Centar otvoren 2005.godine nakon potpisivanja peticije za otvaranje tajnog skloništa za žene žrtve nasilja, a tajno sklonište otvoreno je 2008..Povećao se i broj poziva na SOS telefon, a javljaju se i muškarci, pa su aktivnosti poput ove današnje, ističe Kovačević, pokazatelj kako idemo u pravom smjeru.

adela-marijanka

Javna akcija je sastavni dio projekta Ženske sobe „Edukacijom do znanja – suradnjom do promjena“ koji financijski podržava Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, a provodi se u suradnji s četiri partnerske organizacije.

Udruga invalida rada grada Siska već četvrtu godinu također provodi akciju Bijela vrpca , Ne – nasilju nad ženama, rekla je predsjednica Udruge Branka Pažur. Aktivnosti se provode već kod djece vrtićke dobi koja svom ocu nose na potpis razglednicu na kojoj piše Wmoj tata osuđuje nasilje“, te naravno kod srednjoškolavca koji tijekom provođenja akcija nose bijele vrpce.

adela-branka

Dugogodišnji partner u svim aktivnostima je i PU Sisačko-moslavačka, kaže Srećko Pejnović. Vidljivi su pomaci na bolje, kaže Pejnović, jer u posljednje tri godine statističkog praćenja  vidljivo je amnjene broja kaznenih dijela ove vrste. Svakako vjerujem kako je to rezultat prevencije, edukacije i informiranosti, zaključuje Pejnović.

adela-srećko

Svaka treća žena fizički je maltretirana, 34 posto njih su bile žrtve seksualnog nasilja, a više od 80 posto ih još šuti  i ne reagira na nasilje, iznijela je podatke zamjenica župana Sisačko-moslavačke županije Anita Sinjeri Ibrišević.

adela- anita 2

Problem postoji, evidentan je i ne smijemo pred njim zatvarati oči, nego nastaviti kontinuirano s edukacijom, rekla je Sinjeri –Ibrišević. Centar za žene Adela vizualizirao je problem na način da su na samom ulazu u Gradsku tržnicu izložili majice s porukama, no među majicama s porukom bile su i bijele majice s najsnažnijom porukom. Naime, na tim majicama ispisana su imena  žena koje su nakon višegodišnje izloženosti nasilju bile i ubijene od strane zlostavljača.

majica 1

  • Kada sam pitala što znače ove majice i kada sam čula poruku shvatila sam da su rijetki oni čije oči ne bi u tim trenucima zasuzile- velika je ovo poruka , poruka koja otvara prostor još glasnijeg i jasnijeg širenja istine io nasilju nad ženama, zaključila je dožupanica Sinjeri-Ibrišević..

Javna akcija održana je na Gradskoj tržnici u Sisku. Direktorivca Adelina Ivković još je jednom podsjetila kako  tržnica ima otvorena vrata svim udrugama, svima onima koji mogu pomoći u senzibiliziranju javnosti, jer je Gradska tržnica sjecište svih kultura. Ova akcija potvrda je i  velike uloge žena u našem društvu, posebno ovdje na ovim prostorima tržnice, gdje obiteljska poljoprivredna gospodarstva s kojih se proizvodi prodaju na štandovima naše tržnice pretežno vode upravo žene, zaključila je Ivković.

adela-adelina

Osnovni cilj ovog projekta je, između ostalog, osvijestiti i senzibilizirati širu javnost o ovom problemu, te građanstvo aktivno ukjlučiti u proces demokratizacije društva.

Još vijesti

Copyright © 2023 Quirinus Portal Sva prava pridržana.