Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Sisačka Rafinerija posluje pozitivno

Traže da Sisak ostane i dalje u funkciji, s preradom domaće nafte, sve dok ne završi modernizacija riječke Rafinerije koja bi onda uz sirovinu iz uvoza, preuzela i preradu hrvatske nafte.

Traže da Sisak ostane i dalje u funkciji, s preradom domaće nafte, sve dok ne završi modernizacija riječke Rafinerije koja bi onda uz sirovinu iz uvoza, preuzela i preradu hrvatske nafte.

Rafinerija Sisak s preradom od 600 tisuća tona domaće nafte posluje pozitivno, te ostvaruje godišnju zaradu od 40 milijuna dolara, pokazuje analiza INA-e iz listopada 2012. godine.
Razlog je prerada domaće nafte, točnije prerada isključivo kvalitetne nafte iz domaćih nalazišta, pa su joj ulazni troškovi znatno niži nego da sirovinu kupuje na inozemnom tržištu. Ukoliko se takva proizvodnja nastavi, odluka o zatvaranju sisačke Rafinerije se može odgoditi jer je proizvodnja ekonomski održiva još nekoliko godina, obzirom na naftna polja Stružec i Žutica.
Studija također tvrdi kako pretvaranje sisačke Rafinerije u skladišni prostor nije praktična ni isplativa. Naime, ideja je da se prerađena nafta u Rijeci prebacuje u Sisak, a potom se iz Siska distribuira u Zagreb i druge dijelove Hrvatske.
Hrvatska je u svojim zahtjevima prema mađarskom MOL-u jasna. Traže da Sisak ostane i dalje u funkciji, s preradom domaće nafte, sve dok ne završi modernizacija riječke Rafinerije koja bi onda uz sirovinu iz uvoza, preuzela i preradu hrvatske nafte. To znači kako bi sisačka Rafinerija mogla raditi još najmanje četiri do pet godina.

Dodajmo , kako je za 10. listopada sazvana sjednica Predsjedništva Gradskog vijeća,a za 17. listopada tematska sjednica Gradskog vijeća grada Siska na kojoj će se, kako je danas dogovoreno u gradu Sisku s predstavnicima Stožera za obranu Rafinerije Sisak i očuvanje radnih mjesta, zajednički zauzeti za opstanak sisačke Rafinerije  i budućnost grada Siska , te opstanak rafinerijske proizvodnje u Republici Hrvatskoj.

Još vijesti

Copyright © 2023 Quirinus Portal Sva prava pridržana.