Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

KULTURA

Recenzija albuma: LeKap quartet

Godina 2014. obogatila je domaće glazbeno tržište priličnim brojem kvalitetnih albuma, a iznjedrila je i nekoliko pravih malih remek-djela. U ovu drugu skupina svakako spada i Kvarnerska rapsodija LeKap quarteta! Kako približiti široj publici odličnu glazbu, savršenu svirku i drugi jazz glas Hrvatske? Albumom prvijencem Love me or leave me, objavljenim krajem 2010. godine svakako ne! Iako je riječ o solidnoj kolekciji jazz standarda, autorske pjesme i jazzy verzije Pamtim samo sretne dane, rijetko se koji nezaljubljenik u ovu vrstu glazbu mogao pronaći. Kao i većina stvari koje su već tu, i za ideju objedinjenja pjesama kvarnerskog područja čini se jednostavna, no otpjevati to u vrhunskoj maniri i odsvirati na najvišoj razini te fantastično izaranžirati svakako nije mačji kašalj. Lela Kaplowitz za mikrofonom, Joe Kaplowitz uz klavir i aranžmane, Damjan Grbac na kontrabasu i Tonči Grabušić na bubnjevima ne samo da se nemaju čega posramiti, već naprotiv. A uz originalne glazbenike, ni impresivni gosti nisu zaostali na ovome putu.
Album otvara skladba Prošeći se z manun po Kvarneru, koja odmah na početku slušatelju prikazuje što ga čeka u ovoj ugodnoj avanturi: ugodna šetnja sjeverozapadnom Hrvatskom, koja mami na turistički obilazak ovoga kraja, i to ne samo slušno. Uz ležerne zvukove vrlo se jasno dobiva i slika…
Jedna noć u Kostreni na mjestu je broj dva! Nakon što vas na jednominutnom uvodu raznježi, ne ostaje vam ništa drugo no lagano zaplesati i promiješati kukove.
Kostrena i ples su i treća stvar na albumu. Valcer o Kostreni predstavlja i prvoga gosta, Maria Lipovšeka Battifiacu, čiji opuštrni glas potpuno pristaje Lelinom vokalu.
Riječko veče je skladba koja je odabrana za najavni single cd-a. Živahni ritam i prava proljetna atmosfera obogaćena je narednim gostom, jazz trubačem iz Pule, čija se suradnja neprimjetno stopila s ostatkom quarteta.
Ostajemo u kvarnerskoj prijestolnici i narednom skladbom, Pjesma Rijeci. Intiman aranžman i izvedba brojne će slušatelje natjerati da priguše rasvjetu u prostoriji.
Govoreći o aranžmanima, Serenada Opatiji nije mogla biti nježnije odsvirana i otpjevana. Nije li vam se do sada ovaj biser Jadrana nešto previše svidjeo, nakon ove izvedbe zaljubit ćete se u njega!
Lovran, gradić mali predstavlja i trećeg gosta! Teško je zaobići istarski kraj u glazbenoj priči bez Šajete, koji je pjesmi ušricao dozu optimizma, ali i pri kraju pjesme odradio spontani monolog iz „prvog takea“, koji je visoko podignuo šarm cijele lovranske priče.
Vrbniče nad morem jedina je tradicionalna pjesma na albumu, i ukoliko je prije niste čuli, mora vam se dopasti!
Branko Sterpin jedini je gost koji se pojavljuje u dva navrata, ovoga puta u pjesmi Najljepši kraj. Iako govorimo o skladbi tonski zapisanoj 2014. godine, smooth feeling sredine pedesetih i početka šezdesetih godina prošlog stoljeća osjeti se kao da je izvučen ispod deset centimetara prašine.
Predzadnja pjesma je Serenada Kvarneru koja usporava ritam i najavljuje konac priče. Lagani sentiš parove će natjerati na zagrljaj i blagi „stiskavac“.
Cijelu avanturu zaokružuje naslovna skladba, u kojoj se Lela povukla i mikrofon prepustila bardu hrvatskog glumišta Božidaru Smiljaniću. Iako pomalo odskače od ostatka storije, budući je riječ o monologu uz pratnju klavira, bez mane pristaje Kvarnerskoj rapsodiji!
Osim u glazbi, audiofili bit će zadovoljni i pratećom knjižicom, u kojoj se može uživati u prekrasnim fotografijama, kratkom putopisu i podsjetnikom na neke od glazbenika koji su dali pečat kvarnerskom kraju.

Ocjena 10/10

Stjepan Bonev

Još vijesti

Copyright © 2023 Quirinus Portal Sva prava pridržana.