Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

O našim zvjerima

Kazna za ubijenog vuka iznosi 40 tisuća kuna, dok je za ubijenog risa predviđena kazna od 20 tisuća kuna.

Kazna za ubijenog vuka iznosi 40 tisuća kuna, dok je za ubijenog risa predviđena kazna od 20 tisuća kuna.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zaštitu prirode u Hrvatskoj živi najviše 220 vukova raspoređenih u 50 čopora, od kojih 24 ‘dijelimo’ sa Slovenijom te BiH. Smeđih medvjeda živi oko 1000, a najugroženiji su risovi kojih ima između 40 i 60 jedinki.

Sve tri zvijeri žive uglavnom na području Gorskog Kotara i Like, a vukova također ima na području Banije, Dalmacije. Povremeno, vukovi se pojavljuju na Učki i u središnjem dijelu Hrvatske.

Najviše ih ugrožava čovjek, o čemu govore službene statistike. Od rujna 2011. do rujna 2012. u Hrvatskoj je pronađen samo jedan vuk koji je uginuo od bolesti. Čak 21 vuka ubili su lovci (zakoniti odstrjel), a 11 njih stradalo je u prometu.

Vuk i ris strogo su zaštićene vrste To znači da ih se ne smije uznemiravati, namjerno hvatati niti držati u zatočeništvu, uzgajati, ozljeđivati, trgovati i ubijati, a zabranjeno je i uništavanje njihovog staništa.

Kazna za ubijenog vuka iznosi 40 tisuća kuna, dok je za ubijenog risa predviđena kazna od 20 tisuća kuna. Smeđi medvjed je zaštićena vrsta. ali njih se za razliku od vukova i risova smije loviti ( ako ste lovac).

 

Još vijesti

Copyright © 2023 Quirinus Portal Sva prava pridržana.