Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Predsjednik Josipović: Razminiranje je najvažnija zadaća Hrvatske

Projektom se planira razminirati 4,46 četvornih kilometara minski sumnjivog područja u Ličko – senjskoj, Zadarskoj i Sisačko-moslavačkoj županiji.

Projektom se planira razminirati 4,46 četvornih kilometara minski sumnjivog područja u Ličko – senjskoj, Zadarskoj i Sisačko-moslavačkoj županiji.

Razminiranje je jedna od najvažnijih zadaća  Repubike Hrvatske, prije svega radi sigurnosti građana, radi povratka i radi razvoja gospodarstva, rekao je danas u Komarevu predsjednik RH Ivo Josipović. Istaknuo je kako u zemlji u kojoj je važan dio poljoprivrednog zemljišta pod minama, u kojoj postoje zapreke i za dolazak investitora važno  ispuniti zadaću razminiranja do 2019. godine, rekao je predsjednik Josipović.

mine 6

Posebno je zahvalio pirotehničarima koji svakodnevno, stavljajući svoj život na kocku, čine sve kako bi Hrvatsku učili sigurnom i slobodnom od mina. Isto tako predsjednik je zahvalio i EU , državama koje su osigurale određena sredstav za financiranje razminiranja, ali i privatnim donatorima, kojih je također značajn broj. Proces razminiranja do sada je tekao dobro, treba zadržati i dobar image koji imamo u tom procesu, a to, prije svega uključuje sigurnost ljudi i pristojnu plaću pirotehničara.

mine 5

Hrvatski centar za razminiranje, u sklopu projekta „Razminiranje socijalno-gospodarske infrastrukture u Ličko-senjskoj, Sisačko-moslavačkoj i Zadarskoj županiji“ organizirao je danas u Gornjem Komarevu prezentaciju projekta razminiranja za naselja Blinjski Kut i Gornje Komarevo.Ovi poslovi razminiranja financiraju se u sklopu IPA 2013 programa Europske unije – komponente „Pomoć u tranziciji i jačanje institucija“ prema kojem bepovratna sredstva Europske unije iznose 3.159.000,00 eura, dok je ostatak sredstava osiguran iz Državnog proračuna Republike Hrvatske.

Projektom se planira razminirati 4,46 četvornih kilometara minski sumnjivog područja u Ličko – senjskoj, Zadarskoj i Sisačko-moslavačkoj županiji.

mine 4

Konkretno, radi se o površinama u naselju Lički Ribnik i na području Općine Perušić u Ličko-senjskoj županiji; područjima naselja Islam Grčki i zaselka Pedići u naselju Pridraga u Zadarskoj županiji te područjima naselja Blinjski Kut i Gornje Komarevo, naselja Zaloj, Gračanice Šišinečke, Donjih Jama i Glinske Poljane u našoj, Sisačko-moslavačkoj županiji.Riječ je o 1,3 četvorna kilometra minski sumnjivog prostora u našoj županiji, rekao je Dražen Jakopec, ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje, što je petina minski sumnjivog prostora u RH. Jakopec je podsjetio i na Kotar šumu u Petrinji gdje je dosada zabilježen najveći broj stradavanja od mina, no optimizam ulijeva podatak da je do sada sa ovog područja uklonjeno 780 mina.

U Komarevu su danas bili i predstavnici diplomatskog zbora u Hrvatskoj.Nazočnima se obratila ravnateljica Vladina ureda za razminiranje Dijana Pleština:

plestina

-„Poznata vam je činjenica da je hrvatska Vlada svojim sustavnim aktivnostima pridonijela s više od 80% ukupnih sredstava koja su do danas utrošena u razminiranje.Međutim, zajedno s našim prijateljima – zemljama donatorima , možemo učiniti i više.Donacije koja su stizale tijekom godina nisu bile tako velike.I to nije kritika, to je samo činjenica za sve nas, koja govori da možemo i više.Treba znati da je Ured Vlade Republike Hrvatske zajedno sa svojim kolegama iz Bruxellesa otvorio mogućnost pristupa sredstvima od otprilike 200 mlijuna eura kao put za buduće razvojne projekte na područjima koja su bila pogođena ratom.Tih 200 milijuna eura će moći biti utrošeno, između ostalog i na razminiranje.Jedan od takvih projekata na kojima radimo je i projekt „Kopački rit“.Na takvim i sličnim projektima surađujemo i s Ministarstvom poljoprivrede.Takvim zajedničkim pristupom i naporima nadamo se postići cilj koji smo si zadali  u skladu s Otavskom konvencijom, a to je da Hrvatska bude razminirana do 1.ožujka 2019. godine“, rekla je između ostalog Pleština, zahvalivši još jednom svim donatorima koji su financijski poduprli razminiranje u Hrvatskoj.

mine 2

Još vijesti

Copyright © 2023 Quirinus Portal Sva prava pridržana.