Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

29 veličanstvenih

Hoće li ih povijest pamtiti kao 29 veličanstvenih ili skupinu birokrata koja je samo otaljavala posao koji im je povjeren , pokazat će narednih pet godine. Juncker tvrdi da su skupina sposobnih i kompetentnih. Živi bili pa vidjeli.

Hoće li ih povijest pamtiti kao 29 veličanstvenih ili skupinu birokrata koja je samo otaljavala posao koji im je povjeren , pokazat će narednih pet godine. Juncker tvrdi da su skupina sposobnih i kompetentnih. Živi bili pa vidjeli.

Europa se u samo šest dana sučeljava  s dvije velike promjene. Prva se zbila u nedjelju, 26. listopada, kada se prešlo s ljetnog na zimsko računanje vremena. Druga se promjena treba tek dogoditi 1. studenog. Tada počinje mandat novom sazivu Europske komisije. Na mjestu predsjednika Manuela Barrosa zamjenit će Jean-Claude Juncker.On i njegovih 28 suradnika, po jedan iz svake zemlje članice Europske Unije, namjeravaju, tako bar tvrdi Juncker, odlučno i djelotvorno otkloniti sve probleme s kojima se ujedinjena Europa sučeljavala proteklih nekoliko godina, točnije od 2008. godine. A toga je bilo na pretek. Opća gospodarska recesija, pad produktivnosti većine nacionalnih industrija, kriza eura, zajedničke valute, kriza političkih  odnosa Bruxella i Londona, problemi zaštite životne sredine, odnosi EU i Rusije u svjetlu ukrajinske krize, politika prema useljenicima iz zemalja Afrike i Azije.

Mogu li to razmrsiti bivši luksemburški premijer Jaan-Claude Juncker koji bi trebao biti neka vrsta premijera europske vlade i 28 članova EK koji djeluju poput ministara u paneuropskom kabinetu.

Novi predsjednik EK smatra  da mogu i moraju te da to jamči  uz ostalo, i novi ustroj Komisije. Uz predsjednika, tu je od sada  sedam potpredsjednika koji će koordinirati akcije u nekoliko srodnih područja, a ostali članovi Komisije su povjerenici za uže resore. Ni jedan povjerenik ne može, po novim pravilima, predlagati određene mjere iz svoga resora bez suglasnosti resornog potpredsjednika Komisije. Kako će to djelovati u praksi tek će se vidjeti, mada Juncker tvrdi da potpredsjednici nisu nadglednici u odnosu na povjerenike. Jedna od novina je ustanovljavanje funkcije prvog potpredsjednika EK. To je zapalo nizozemskog člana Fransa Timmermansa. Uz njega Juncker će najviše surađivati s talijanskom predstavnicom Federicom Mogherini, također jednom od potpredesjednica Komisije i visokom predstanicom za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku EU. Tu je dužnost, svojevremeno obnašao karizmatični španjolski diplomat Javier Solana.

Kakvi su stvarni izgledi Junckera i njegove komisije? To će se i dalje rješavati podjednako u Bruxellesu, sjedištu EU, Londonu i Berlinu, ali i Parizu. Hoće li se Unija oduprijeti na britanski pritisak na euro, hoće li Njemačka ustrajati na poilitici štednje kao spasonosne formule u suzbijanju recesije i slabljenja eura, ili će prevladati francuski zahtjev za snažnjenjem potrošnje bez koje, tvrdi francuski predsjednik Holland, nema napretka. Na kraju, ali ne najmanje važno , odnosi Europske Unije i Rusije. To se povezuje ne samo sa sigurnosnom nego i energetskom politikom. EK mora u narednih pet godina, koliko joj traje mandat,osloboditi Europu ovisnosti od ruskog plina. Barroso je Junckeru i njegovoj ekipi u nasljeđe ostavio i pitanje grčkog duga i nezaposlenosti u Španjolskoj. A sigurnost i nadzor shengenskih granica da se i ne spominje.

Što će biti prvi, konkretni potez Junckera i njegovog tima, teško je reći. Ali sigurno se zna da to neće imati veze s možebitnim proširenjem EU. Novi je predsjednik jasno i glasno poručio da do 2019. godine neće biti proširenja EU i time dao do znanja Srbiji, Crnoj Gori, Albaniji, Bosni i Hercegovini , Makedoniji i Turskoj da ne gaje nadu o skorom pristupu ujedinjenoj Europi. Uostalom, u novom sazivu EK ne postoji dužnost povjerenika za proširenje, posla koji je u Barrosovo vrijeme obavljao Štefan File. Prognoze da će EU, nakon prijema Hrvatske, na duže vrijeme obustaviti proces proširenja pokazale su se točne.

Na kraju, pogledajmo kako nova Europska Komisija izgleda u brojkama. Rekosmo već da ima sedam potpredsjednika i 21 povjerenika. Od ukupnog broja članova EK pet je bivših premijera u nacionalnim vladama zemalja iz kojih su došli u EK.Četvero članova su bivši zamjenici premijera, a čak 19 su bivši ministri. Iz sastava Barosove komisije Juncker je zadržao sedam povjerenika, medju njima i hrvatskog predstavnika Nevena Mimicu. U Barrosovoj komisiji Mimica je bio povjerenik za zaštitu potrošača, a u Junckerovoj komisiji je povjerenik za međunarodnu suradnji i razvoj. Taj resor ima godišnji  proračun od deset milijardi eura.  Osam bivših europarlamentaraca je našlo mjesta u komisiji koja stupa na dužnost 1. studenog. Juncker je vodio računa i o zastupljenosti žena. U komisiji ih ima devet, od toga su dvije potpredsjednice.

Novi predsjednik i EK  djeluju u izmjenjenom odnosu snaga u samoj Uniji. Značaj i mogućnosti Europskog parlamenta pojačani su u odnosu na protekle godine. O tome će morati voditi brigu EK u cjelini.

To je ozračje u kojem će početi rad Juncker i njegovi odabranici. Hoće li ih povijest pamtiti kao 29 veličanstvenih ili skupinu birokrata koja je samo otaljavala posao koji im je povjeren , pokazat će narednih  pet  godine. Juncker tvrdi da su skupina sposobnih i kompetentnih. Živi bili pa vidjeli.

 

Još vijesti

Copyright © 2023 Quirinus Portal Sva prava pridržana.