Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

18.listopad – Dan hrvatskih branitelja Sisačko-moslavačke županije

“Sunja u Domovinskom ratu” – izložba ratne fotografije

"Sunja u Domovinskom ratu" - izložba ratne fotografije

Dan je hrvatskih branitelja Sisačko-moslavačke županije . Tim povodom u petak, 17.listopada  je u Domu za starije i nemoćne osobe u Sisku svečano otvorena  izložba ratne fotografije „Sunja u Domovinskom ratu“. Ova je izložba i dio bogatog programa pod nazivom Dani Svena Laste – sjećanje na branitelje Sunje.

P1020688

Koordinator projekta Dani Svena Laste- Sjećanje na branitelje Sunje  Mihovil Žarinčić istaknuo je kako su prve napade na Sunju tijekom Domovinskog rata izdržali pripadnici PP Sunja i dragovoljci, sve do dolaska prvih postrojbi. Uz brojne fotografije nepoznatih autora na izložbi su svoje mjesto pronašle fotografije autora Đure Gajdeka, Milana Miše Dujmića i Žarka Peše. Konceptualni autor izložbe je Predrag Krapljan.

P1020691

Obnašatelj dužnosti dožupana Zdenko Vahovec ocjenio je izložbu kao pokazatelj onoga što može učiniti  miran hrvatski čovjek i narod kada se njegov mir i sloboda uzurpiraju. Dodao je kako je otvaranje izložbe doprinos sveukupnom programu obilježavanja Dana hrvatskih branitelja naše županije, jer je Sunja simbol branitelja i Domovinskog rata.

Podsjetimo! Županijska skupština Sisačko-moslavačke županije, na sjednici održanoj 12. listopada 2007. godine donijela je Odluku kojom se kao Dan hrvatskih branitelja utvrđuje 18. listopada.

P1020680P1020681
Toga je dana 1991. godine, na potezu Farkašić – Vratečko – Slana, izvedena pobjedonosna akcija Hrvatske vojske, jedna od strateški najznačajnijih na ovome i području cijele Hrvatske! Bila je to prva vojnooslobodilačka akcija zapovjedništva operativne grupe HV-a za Sisak i Banovinu koja je trajala do 21. listopada 1991. godine, kada su snage HV-a došle do Slane i tu se utvrdile. Pripadnici 2. gardijske brigade HV-a u protuudaru na petrinjsko područje agresoru su nanijeli velike gubitke, te su pod nadzor hrvatskih snaga vratili 200 četvornih kilometara teritorija. Slomljen je neprijateljski “šabački bataljun”, a zarobljeno je 5 tenkova i 70 vojnika. Nakon uspješne vojne akcije formirana je linija bojišnice duga 156 kilometara, od Trebeža na rijeci Savi do Slane na ušću rijeke Gline u rijeku Kupu. Istovremeno je konsolidirana i ojačana obrana Sunje.
Obilježavanja Dana hrvatskih branitelja Sisačko-moslavačke županije izraz su ponosa i dostojanstva braniteljskih udruga, branitelja i građana cijele Županije i Hrvatske.

P1020695P1020693

Još vijesti

Copyright © 2023 Quirinus Portal Sva prava pridržana.