Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

KULTURA

Recenzija albuma – L.I.P.E.

Album je protkan nježnim skladbama u kojima su glasovi najbolja predstava ovog sastava.

Album je protkan nježnim skladbama u kojima su glasovi najbolja predstava ovog sastava.

Vokalno instrumentalni sastav Lipe odavno je punoljetan, a prekrasne djevojke koje ga čine, osim stasom, svakako ga obogaćuju predivnim glasovima. Granice Siska, Sisačko-moslavačke županije, Republike Hrvatske i Europe postale su premalene za ove vrhunske umjetnice. Začetnice brojnih projekata i dobitnice silnih nagrada mahom gdje god su se pojavile, čega se uhvate, uhvate se objeručke, srcem i punim plućima. Tako je bilo i s idejom za čije su ostvarenje promijenile ime u L.I.P.E. kako bi odvojile odavno prepoznat rad od pokušaja modernizacije etno glazbe i prilagođavanja narodnog blaga široj populaciji.

Ljestvicu visokih kriterija koje su postavile u folklornoj glazbi podigle su albumom „…Jednom davno, kao i danas…“ koji je objavljen u izdanju Croatie recordsa u jesen 2013. godine. Stare pjesme na sasvim novi, no opet prihvatljivi način nikoga nisu mogle ostaviti ravnodušnim, i teško da je netko ostao zatečen što je Siščankama pripala i nominacija za najveću hrvatku diskografsku nagradu Porin, u kategoriji najboljeg albuma etno glazbe te su osvojile prestižnu međunarodnu nagradu u kategoriji World beat za najbolju pjesmu.

Album je protkan nježnim skladbama u kojima su glasovi najbolja predstava ovog sastava, ali i življim ritmovima u kojima se moderan zvuk savršeno sklapa s vokalima. Odabir pjesama očito je pomno sačinjen, pa se preko rijeka Save i Mure u trenu slušatelj nađe u dubrovačkom primorju. Linđo, koji je doživio nebrojenu količinu verzija, u inačici L.I.P.E.-a doživio je svoju novu mladost, uz odlično višeglasje s ritmom koji ne ostavlja nepomičnim nijednog neplesača.

Paralelno s Linđom, skladba Daleko je onaj ‘ko me voli uspjela je na albumu dostići prag koji se može mjeriti s vrhunskim ostvarenjima psihodeličnog rocka s kraja 1960-ih i početka 1970-ih godina.

Zasp’o Janko može poslužiti kao glazba za relaksaciju, dok se Dremle mi se, dremle može iskoristiti za dječju uspavanku bez iole ustručavanja.

Zorja, moja zorja istaknuta je kao „najjača“ skladba na albumu i to ne bez razloga. Sva energija je pretočena u izvedbu ove pjesme, dok se njen instrumentalni početak može solidno iskoristiti i kao špica i kao savršena podloga za filmske scene. Upravo s te strane treba pohvaliti i video uratke koji prate singlove i koji nikako ne zaostaju, te je spomenuta Zorja dobila i fantastičnu produženu redateljevu verziju.

Da bi se ocijenio album, dovoljno je poslušati dvadesetak sekundi pjesme Lijepo pjeva za lugom djevojka, u kojima se L.I.P.E. ne samo ponovno predstavljaju izvrsnom izdanju, već i pjevaju ono što jest.

Albumu je teško naći mane, no tu su dvije: broj skladbi koji je ravan osmici i propust stvaljanja uputstva „Slušati glasno“! Ukoliko album nemate u svojoj fonoteci, svakako ga nabavite!

  Ocjena 10/10

Stjepan Bonev

Još vijesti

Copyright © 2023 Quirinus Portal Sva prava pridržana.