Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Prezentacija Programa ruralnog razvoja RH 2014 – 2020

Prisustvovalo je više od 50 poduzetnika, predstavnika jedinica lokalne samouprave, udruga, LAG-ova te ostalih potencijalnih korisnika.

Prisustvovalo je više od 50 poduzetnika, predstavnika jedinica lokalne samouprave, udruga, LAG-ova te ostalih potencijalnih korisnika.

HGK Županijska komora Sisak, Razvojna agencija Sisačko-moslavačke županije SI-MO-RA d.o.o. i Ministarstvo poljoprivrede organizirali su predstavljanje Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. Prezentacija je održana 23. rujna 2014. godine u ŽK Sisak. Prisustvovalo je više od 50 poduzetnika, predstavnika jedinica lokalne samouprave, udruga, LAG-ova te ostalih potencijalnih korisnika.

Program ruralnog razvoja predstavio je Marin Kukoč, voditelj Službe za programiranje, praćenje, evaluaciju i promidžbu EU programa ruralnog razvoja u  Ministarstvu poljoprivrede. Riječ je o strateškom dokumentu koji bi trebao pridonijeti razvoju hrvatske poljoprivrede i ruralnom razvoju uopće, a preduvjet je za korištenje sredstava Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj. Za poljoprivredu i ruralni razvoj Hrvatske iz ovog fonda u idućih sedam godina namijenjeno je više od 2 milijarde eura pa tako i Sisačko-moslavačka županija ima bezbroj mogućnosti za korištenje tih sredstava, istaknuo je Kukoč.

Pritom je naglasio kako je krajnji rok za usvajanje Programa od strane Europske Komisije 15. siječnja 2015. godine. Unatoč tome, Republika Hrvatska će započeti s provedbom nekih mjera Programa te će Ministarstvo poljoprivrede i Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objaviti prve natječaje za neke mjere već početkom listopada odnosno do kraja ove godine.

Raspisivanje natječaja za mjeru 5 – Obnova poljoprivrednog proizvodnog potencijala narušenog elementarnim nepogodama i katastrofalnim događajima te uvođenje odgovarajućih preventivnih aktivnosti, Kukoč je najavio za 1. listopada ove godine. Ovom mjerom moguće je financirati obnovu velikog dijela biljnog i stočnog fonda stradalog za nedavnih katastrofalnih poplava. Osnova za prijavu na taj natječaj bit će dokument o procjeni štete koje je izdalo Državno povjerenstvo za procjenu štete od elementarnih nepogoda. Potpore će iznositi do 100% prihvatljivih troškova, a prihvatljivi troškovi su obnova poljoprivrednog zemljišta i tla; obnova i rekonstrukcija poljoprivrednih gospodarskih objekata i infrastrukture; kupnja i sadnja višegodišnjih biljaka te kupnja životinja; obnova ili kupnja mehanizacije i opreme za poljoprivrednu proizvodnju u visini procijenjene štete.

Potom slijedi raspisivanje natječaja za mjeru 4 – Ulaganja u fizičku imovinu i to za podmjere 4.1 i 4.2. Nastavak je to dosadašnjih IPARD mjera 101 i 103, no uz širi opseg i intenzitet financiranja uz maksimalnu potporu od 5 milijuna eura po projektu. Nakon toga slijedi raspisivanje natječaja za Mjeru 7 – Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima. Početkom 2015. godine, nakon usvajanja Programa ruralnog razvoja, bit će otvoreni natječaji iz ostalih mjera, uključujući ruralni turizam.

Program ruralnog razvoja RH 2014. – 2020. trebao bi doprinijeti razvoju hrvatske poljoprivrede i ruralnih područja. Ciljevi Programa su poticati konkurentnost poljoprivrede, osigurati održivo upravljanje prirodnim resursima i klimatskim promjenama i postići uravnotežen teritorijalni razvoj ruralnih područja, uključujući stvaranje i očuvanje radnih mjesta.

Prihvatljivi korisnici, ovisno o mjerama Programa, bit će obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja će moći ulagati u turizam u ruralnom području, izravnu prodaju proizvoda, preradu, ulaganja u zanatske usluge i obrte vezane uz poljoprivredu, šumarstvo, tradiciju i izradu suvenira, zatim trgovačka društva, udruge i zadruge registrirane za obavljanje poljoprivredne djelatnosti, jedinice lokalne samouprave, Savjetodavna služba, LAG-ovi, privatni i javni šumoposjednici, udruge privatnih šumoposjednika te javni pravni subjekti koji gospodare državnim šumama i šumskim zemljištima.

Još vijesti

Copyright © 2023 Quirinus Portal Sva prava pridržana.