Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Petir: Valjalo bi poslušati narod

Hrvatska europarlamentarka Marijana Petir rekla je da su klimatske promjene i njihovo usporavanje danas ključno političko pitanje.

Hrvatska europarlamentarka Marijana Petir rekla je da su klimatske promjene i njihovo usporavanje danas ključno političko pitanje.

Raspravljajući u Europskom parlamentu o izjavi Europske komisije o UN-ovoj klimatskoj konferenciji, hrvatska europarlamentarka Marijana Petir rekla je da su klimatske promjene i njihovo usporavanje danas  ključno političko pitanje. “Dosadašnji pregovori pokazali su da, unatoč svijesti o potrebi postizanja dogovora oko smanjenja emisija stakleničkih plinova, još uvijek nedostaje konsenzus o tome kako bi se obveze trebale podijeliti među državama.

Europa naporno radi na smanjenju svojih emisija stakleničkih plinova istodobno potičući druge zemlje i regije da učine isto. No, činimo li dovoljno i baš ono što treba?”, upitala je prisutne predstavnike Komisije kao i zastupnike Marijana Petir.

Petir je rekla da je njen stav da klimatske promjene treba bolje prevenirati ali ne da glavni mehanizam bude preseljenje proizvodnje u druge zemlje ili pak trgovina emisijama, jer to ne pomaže niti gospodarstvu niti okolišu.

“Zalažem se da snažnije podupremo nisko-ugljične i zelene ekonomije koje otvaraju nova radna mjesta, štite socijalnu sigurnost zaposlenih i štite okoliš”, rekla je Marijana Petir.

„Bolje spriječiti, nego liječiti“, stara je narodna poslovica. Valjalo bi poslušati narod i već sada poduzeti konkretne mjere kako sutra ne bi bilo prekasno-za nas, za našu djecu, za naš planet.

Istaknula je da se klimatske promjene događaju danas i događaju se nama. Njihov negativni utjecaj uključuje štete nastale češćim i jačim prirodnim katastrofama, poplavama, porastom razine mora, otežanom proizvodnjom hrane, a znatno utječe i na narušavanje zdravlja te migracije stanovništva i porast siromaštva.

logo

“Građani Hrvatske po treći puta ove godine proživljavaju strašne i nezapamćene poplave. Mnogi od njih ostali su usred srpske agresije bez svojih domova a sada su im poplave uništile i kuće i zemlju. Stoga pozivam na solidarnost s hrvatskim narodom ali i na pravičnu ravnotežu raspodjele obveze između industrijskih zemalja i onih koji vrlo malo doprinose emisijama stakleničkih plinova a trpe zbog njih jer su suočeni s nedostatkom kapaciteta i resursa kako bi im se prilagodili”, rekla je danas u Europskom parlamentu hrvatska zastupnica Marijana Petir.

Još vijesti

Copyright © 2023 Quirinus Portal Sva prava pridržana.