Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Umro Petr Skoumal – autor glazbe za crtić „A je to“

U Pragu je u nedjelju, 28. rujna u 76. godini nakon duge i teške bolesti umro češki skladatelj Petr Skoumal, autor glazbe za brojne igrane i crtane filmove, među njima i za svjetski popularni crtani film ‘A je to’

Skoumal je rođen 7. ožujka 1938. u Pragu gdje je završio konzervatorij i vrlo rano se posvetio pisanju scenske glazbe. Radio je i kao kazališni režiser i dramaturg, a zajedno s Janom Vodňanskim bio je autor mnogih parodijskih scenskih kolaža, zbog čega mu je nakon gušenja Praškog proljeća bilo zabranjeno djelovanje na radiju i televiziji pa se posvetio filmskoj glazbi.

Crtanu seriju ‘A je to’ (u prijevodu ‘I to je to’) stvorili su 1976. češki animatori Lubomír Beneš i Vladimír Jiránek i proizvedena je u Slovačkoj, jer je u Češkoj bila politički nepodobna. Zbog nespretnog ponašanja dvojice likova (Pata i Mata, pa mnogi crtić nazivaju njihovim imenima), autorima je predbačen nedostatak socijalističke svijesti, a sporno je čak bilo i to što likovi nose crvenu i žutu majicu, što je protumačeno kao aluzija na SSSR (crveno) i Kinu (žuto).

Simpatična i lako pamtljiva glazba Petra Skoumala koja prati zgode dvojice majstora koji i najjednostavnije probleme rješavaju na najneobičniji način svakako je doprinijela popularnosti ovog crtića. „Sam svoj majstor“ ili „majstor od zanata“ dvojba koja u ovom crtiću prednost daje tezi „sam svoj majstor“, ali  koja u konačnici ne završi baš dobro.

Još vijesti

Copyright © 2023 Quirinus Portal Sva prava pridržana.