Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Prosvjed radnika Rafinerije nafte Sisak

Hrvatski članovi Uprave Ine ponašaju se odgovorno i u interesu kompanije, a to je i državni interes.

Hrvatski članovi Uprave Ine ponašaju se odgovorno i u interesu kompanije, a to je i državni interes.

Hrvatski članovi Uprave Ine ponašaju se odgovorno i u interesu kompanije, a to je i državni interes. Komentar je to ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka na napuštanje sjednice Uprave INA-e hrvatske trojice članova čime je srušen kvorum na sjednici te time onemogućeno donošenje odluke o zatvaranju sisačke rafinerije.

Imamo beskrupulozno korištenje ugovora o upravljačkim pravima koje je Sanader dao MOL-u za 10 milijuna eura temeljem kojeg oni preglasavaju svaku odluku. Tako stratešku, kao što je neinvestiranje u riječku rafineriju i zatvaranje sisačke rafinerije, mislim da bi bilo profesionalno prvo raspraviti to kao dioničari, a tek tada donijeti to na Upravu, izjavio je Vrdoljak.

Sjednica Uprave INA-e na kojoj se, uz ostalo, raspravljalo o budućnosti sisačke rafinerije trajala je gotovo šest sati. HRT doznaje da je rasprava bila poprilično žestoka. Oko 17 sati hrvatski članovi Uprave napustili su sjednicu bez namjere da se na nju vrate. Tako je Uprava prije glasovanja o sudbini sisačke rafinerije ostala bez kvoruma te se odluke nisu mogle donijeti. Tako zasad nema odluke o sudbini sisačke rafinerije.

Upravu INA-e čine tri hrvatska predstavnika Niko Dalić, Ivan Krešić, Davor Mayer i tri mađarska Gábor Horváth, Péter Ratatics i Zoltán Áldott, koji je ujedno i predsjednik. U slučaju izjednačenog glasanja za i protiv, odlučujući je dvostruki glas predsjednika Uprave. Zbog koruptivnih radnji, MOL u Upravi ima odlučujući, tzv. zlatni glas, no on sada nije mogao biti presudan.

Iz INA-e je službeno potvrđeno da nije donesena odluka o INA-inom rafinerijskom poslovanju.

Neslužbeno se doznaje kako se razmatrao prijedlog da se nastave daljnja ulaganja u riječku rafineriju i da se prerada odvija isključivo tamo, dok bi se sisačka rafinerija pretvorila u distribucijsko-logistički centar, a razmotrile bi se i druge tržišno održive opcije odnosno partnerstva kako bi se smanjio gubitak radnih mjesta.

O tome će, kako se neslužbeno doznaje, biti održano glasovanje pisanim putem, ali ne zna se još kada.

Predsjednik Ivo Josipović sinoć je izrazio protivljenje mogućoj odluci Uprave Ine da zatvori rafineriju u Sisku i pozvao Vladu da kroz razgovore s partnerima ne dopusti ni jedan “ishitren korak”.

Sisački HDZ je pak upozorio kako bi zatvaranje rafinerije bila katastrofa za taj grad i Hrvatsku, zbog čega daje potporu Vladi u borbi za njezinu opstojnost. Sindikat Inaš najavio je da će se sindikalnim aktivnostima suprotstaviti eventualnom gašenju rafinerije.

Stručnjaci kažu da je opstanak obiju hrvatskih rafinerija moguć uz modernizaciju i širenje njihova tržišta. Ima i onih koji upozoravaju da je u sadašnjim okolnostima teško naći ekonomsku računicu za opstanak obiju rafinerija, a posebno Rafinerije nafte Sisak.

Prosvjed radnika Rafinerije nafte Sisak

Dvjestotinjak radnika Rafinerije nafte Sisak, koji su se jutros ispred Uprave INA-e u Zagrebu zadržali samo pola sata na prosvjedu protiv gašenja Rafinerije, nakon što im se nitko nije obratio vratili su se u Sisak i okupili ispred Upravne zgrade sisačke Rafinerije.

Budući da dosad nisu dobili nikakvu službenu informaciju o sudbini sisački Rafinerije, tražili su da im se obrati direktor Damir Butković. Tek na molbu predstavnika radnika i sindikata, Butković je izašao pred zabrinute i ogorčene radnike, kratko kazavši da im nema što reći, jer još nikakva odluka nije donesena. Na pitanje radnika kakvo je njegovo stajalište i daje li im potporu u borbi za opstanak sisačke Rafinerije, samo je rekao: I ja sam zaposlenik Rafinerije nafte. Takvim odgovorom radnici nisu bili zadovoljni, pa su ga ispratili povicima negodovanja i zvižducima.

Predsjednica sindikata Inaš, Maja Rilović napomenula je da rukovodstvo danas donosi odluke koje se tiču više od 3900 radnika Ine, te da je sisačka Rafinerija u kojoj je 800 zaposlenih nacionalni strateški objekt.

Nadamo se da će Uprava Ine promisliti o ovim odlukama, pokazati društvenu odgovornost ne samo prema društvenoj zajednici, već i prema svojim radnicima. 
Istaknula je i da bi odluka o zatvaranju rafinerije kao strateškog objekta, bila protuzakonita.

Na sjednici Uprave Ine raspravljalo se o rafinerijskom poslovanju, a u javnosti se nagađalo da bi mogla biti donesena odluka o gašenju prerade u Rafineriji nafte Sisak. Prostori rafinerije, prema najavama, mogli bi biti prenamijenjeni u logistički centar, uz pokretanje neke druge proizvodnje. Preradu bi Ina nastavila u riječkoj rafineriji koja bi krenula u drugu fazu modernizacije, uz ulaganja od 400 milijuna dolara. Ta je opcija, po pisanju medija, ocijenjena kao najrealnija varijanta restrukturiranja Inina rafinerijskog poslovanja.

Glavni ekonomist Ine Goran Šaravanja, gostujući u emisiji Poslovni tjedan Hrvatskog radija, rekao je kako svi ekonomski pokazatelji upućuju na to da je gašenje rafinerije najlogičniji potez. Istaknuo je kako je rafinerijski biznis neisplativ i da je Ina na njemu prošle godine izgubila 1,25 mlrd. kuna.

Najava mogućnosti ukidanja prerade nafte u Sisku u hrvatskoj javnosti izazvala je burne reakcije jer je riječ o pogonu esencijalno važnom za grad Sisak i moslavačku regiju, ali i strateškom postrojenju za cjelokupno hrvatsko gospodarstvo, koje pridonosi nacionalnoj energetskoj sigurnosti. U tim ocjenama složni su vladajući, oporba i sindikati.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak izjavio je kako će Vlada u okvirima svojih ovlasti učiniti sve kako bi zaštitila radnike Ine, tvrtku u cjelini i zaustavila donošenje štetnih odluka za Inu. Vrdoljak, kao i mnogi drugi, podsjeća da je prema ugovoru iz 2003. godine, strateški partner MOL obećao investirati u rafinerije i povećati njihove kapacitete, a sada, nakon 11 godina, najavljuje se njihovo zatvaranje. (www.hrt.hr)

Još vijesti

Copyright © 2023 Quirinus Portal Sva prava pridržana.