Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

27. kolovoza 1883. dogodila se najrazornija erupcija vulkana ikad zabilježena

Erupcija vulkana Krakatau je bila 13.000 puta jača od atomske bombe bačene na Hirošimu

Erupcija vulkana Krakatau je bila 13.000 puta jača od atomske bombe bačene na Hirošimu

Vulkani su opasni i lijepi, tajanstveni i nepostojani. Nijedan nije nalik drugome, ali imaju zajedničku, opasnu crtu; njihove erupcije često rađaju katastrofe. Krakatau je vulkanski otok koje se nalazi između otoka Jave i Sumatre. Najpoznatija erupcija vulkana Krakatau je ujedno i najrazornija erupcija ikad zabilježena.

Kada je krenula erupcija, 27. kolovoza 1883. godine, sve se treslo. Erupcija je bila 13.000 puta jača od atomske bombe bačene na Hirošimu. Zvuk eksplozije čuo se u Australiji, na udaljenosti od 3.500 km. Otok se urušio sam u sebe i pretvorio u prašinu. U zrak je odletjelo oko 19 prostornih kilometara vulkanskog materijala.



Dim nad vulkanom se podigao 80 kilometara u vis, a potom je godinama kružio oko Zemlje, prouzročivši smanjenje jletnih temperatura i spektakularne zalaske sunca širom svijeta.

Poginulo je više od 36.000 ljudi. Erupcija sama po sebi nije bila toliko smrtonosna, već su ogromni valovi, tsunamiji, koji su bili i viši od 40 metara kad se vulkan urušio, uništili 163 sela uz obale Jave i Sumatre.



 

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.