Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

U sanaciju posljedica potresa na Banovini uloženo više od 817 milijuna kuna

Od toga je 635 milijuna kuna proračunski novac

Od toga je 635 milijuna kuna proračunski novac

U četvrtak, 9. rujna 2021. godine, u Petrinji je održana sjednica Stožera civilne zaštite za sanaciju posljedica potresa.

Potpredsjednik Vlade Tomo Medved naglasio je važnost ukidanja limita za samoobnovu koji je iznosio 16 tisuća kuna za višestambene objekte, odnosno 25 tisuća kuna za obiteljske kuće. Tim ukidanjem vlasnicima je omogućeno da angažiraju tvrtke koje, uz potreban elaborat i stručni nadzor od strane Državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, mogu sami pokrenuti obnovu kuća.

Tako trošak obnove u cijelosti snosi država, kako izradu dokumentacije tako i gradnju. Potpredsjednik Medved i ministar graditeljstva Darko Horvat istaknuli su kako ovom izmjenom očekuju bržu obnovu i veći angažman građevinskog sektora.

Državni tajnik središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Gordan Hanžek izvijestio je kako je do sada završeno i obnovljeno 451 kuća, a oko njih 200 se obnavlja. Do kraja rujna bit će potpisano još dodatnih četiri tisuće ugovora za nekonstrukcijsku obnovu. Također, u tijeku je natječaj za iskaz interesa za gradnju obiteljskih kuća na koji se do sada javilo devet tvrtki.

Državni tajnik ministarstva financija Zdravko Zrinušić izvijestio je pak o uloženim novčanim sredstvima koje je država do kraja srpnja uložila u sanaciju posljedica potresa na Banovini i obnovu. Tako ukupan iznos uloženih sredstava iznosi 817,3 milijuna kuna. Od toga je 635 milijuna proračunski novac, a ostatak je novac vanproračunskih korisnika kao što su HEP, Narodne Novine itd.

Bilo je riječi i o teškoćama u redovitom funkcioniranju gradova i općina na potresom zahvaćenom području. S obzirom na to da su njihovi prihodi nedostatni za minimalno funkcioniranje jer su prihodi značajno smanjeni, predsjednik stožera Tomo Medved u suradnji s ministarstvom financija predložit će Vladi RH model kako bi se gradovi i općine financijski oporavili i osposobili za normalan rad.

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.