Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Lekenik

U Petrinji uručeno 19 Ugovora o potporama vrijednih 3,3 milijuna kuna

Ministarstvo poljoprivrede kontinuirano pomaže ovom području

Ministarstvo poljoprivrede kontinuirano pomaže ovom području

Ugovore o potporama Ministarstva poljoprivrede iz Programa ruralnog razvoja za područje Sisačko-moslavačke županije – tip operacije 5.2.1. – obnova proizvodnog potencijala u hrvatskoj poljoprivredi vrijedni oko 3,3 milijuna kuna, korisnicima potpora uručili su jučer u Petrinji ministrica poljoprivrede Marija Vučković i Milan Tankosić, ravnatelj Uprave za financijske poslove i javnu nabavu u Ministarstvu poljoprivrede. Oko 190 milijuna kuna potpora u Sisačko-moslavačkoj županiji odnosilo se na mjeru ulaganja u fizičku imovinu. Osim toga, u sedmogodišnjem razdoblju ugovoreno je 485 projekata koji su se odnosili na razvoj malih gospodarstava, na potpore mladim poljoprivrednicima i na razvoj nepoljoprivrednih usluga na poljoprivrednom gospodarstvu. Kroz Mjeru 7 Programa ruralnog razvoja ugovoreni su i projekti manje lokalne infrastrukture u vrijednosti od oko 130 milijuna kuna. Riječ je o 8 sustava za vodoopskrbu i odvodnju, 6 nerazvrstanih cesta, 3 dječja vrtića, 3 vatrogasna doma i 6 društvenih domova ili kulturnih centara.

Uručujući 19 novih ugovora poljoprivrednicima OPG-ovcima i lokalnim trtkama, ministrica Marija Vučković je podsjetila i na niz mjera koje su Ministarstvo poljoprivrede i hrvatska Vlada, zajedno sa Stožerom za otklanjanje posljedica katastrofe uzrokovane potresom, poduzeli na ovom području nakon katastrofalnog potresa 29. prosinca prošle godine: „Ministarstvo poljoprivrede je nastojalo održati gospodarsku aktivnost za koju je ono nadležno. Posebno svojim mjerama usmjereni smo bili na održavanje i opstanak stočarstva kao najranjivijeg i najizazovnijeg segmenta hrvatske poljoprivrede, te smo zajedno s vama, s hrvatskim poljoprivrednicima, s jedinicama lokalne samouprave, s područnom samoupravom i drugim kolegama u Vladi uspjeli održati taj fond, a u narednom razdoblju trebamo ga i razviti. Također smo osiguravali stočnu hranu, zahvaljujući i donatorima i odluci Vlade kojom smo proveli nabavu. Osiguravali smo smještaj životinja koje nisu više imale odgovarajuće objekte i pružali besplatnu veterinarsku pomoć, odnosno tu besplatnu veterinarsku pomoć su pružile veterinarske organizacije putem financiranja Ministarstva poljoprivrede. To su bile prve mjere koje su bile potrebne da se ne bi prekinula neophodna gospodarska aktivnost u takvoj jednoj  katastrofi.“

Osim ugovora koji su uručeni pojedinačnim korisnicima Mjere 5.2.1., uručeni su i ugovori Javnoj ustanovi „Park prirode Lonjsko polje“ (dva ugovora) i Općini Lekenik iz Mjere 8 Programa ruralnog razvoja (za uređenje vidikovaca, šetnica i sl.).

peroviclekenikjupplp

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.