Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Petrinja se prisjetila 598 sugrađana stradalih u Domovinskom ratu

Najjači napad na Petrinju dogodio se upravo 16. rujna prije 30 godina

Svakog rujna od Domovinskog rata Petrinjci obilježavaju Dane sjećanja na svih 598 svojih sugrađana, poginulih, umrlih i nestalih branitelja i civila.

Upravo u rujnu 1991. Petrinja i okolna naselja doživjeli su najžešću agresiju srpske paravojske i JNA. Grad je bio zasut projektilima, veliki broj branitelja i civila je poginuo, a Hrvati su bili protjerani.

Najjači napad na Petrinju, kada je grad razoren, dogodio se 16. rujna prije 30 godina, kada je u jednom danu obrane grada poginulo najviše branitelja.

Središnja svečanost Dana sjećanja bila je komemoracija kod spomenika pukovniku Predragu Matanoviću i svim poginulim petrinjskim braniteljima.

Brojna su izaslanstva obitelji poginulih branitelja, državnih institucija, Sisačko-moslavačke županije, Grada Petrinje, te udruga proisteklih iz Domovinskog rata, uz spomenik položila vijence i zapalila svijeće. Uz ostale, u ime Vlade, vijenac je položio izaslanik premijera, državni tajnik Špiro Janović.

Na komemoraciji pročitana su imena svih 598 stradalih.

Komemoraciji je prethodila sveta misa zadušnica u župnoj crkvi Sv. Lovre, za sve poginule, nestale i umrle u Domovinskom ratu, koji je predvodio sisački biskup Vlado Košić. Sudionici mise u procesiji su se, petrinjskim ulicama, od crkve do spomenika, priključili komemorativnoj svečanosti.

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.