Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Petrinja

[FOTO] Petrinjska župa sv. Lovre svečano proslavila blagdan svoga nebeskoga zaštitnika i zaštitnika grada Petrinje

Svečano misno slavlje predvodio je vlč. Ivica Šestak, prvi petrinjski župnik nakon Domovinskog rata

Svečano misno slavlje predvodio je vlč. Ivica Šestak, prvi petrinjski župnik nakon Domovinskog rata

Petrinjska župa sv. Lovre svečano je u utorak, 10. kolovoza proslavila blagdan svoga nebeskoga zaštitnika i zaštitnika grada Petrinje. Svečano misno slavlje, u prepunoj župnoj crkvi predvodio je vlč. Ivica Šestak, prvi petrinjski župnik nakon Domovinskog rata. U koncelebraciji bio je domaći župnik i dekan preč. Josip Samaržija, generalni vikar Sisačke biskupije mons. Marko Cvitkušić i desetak svećenika.

Prije mise održana je i svečana procesija kroz gradski park u kojoj su osim brojnih vjernika ovog kraja koji tradicionalno hodočaste u Petrinju na ovaj blagdan, sudjelovali i predstavnici branitelja, policije, vojske, kulturno-umjetničkih društava, DVD-a i drugih javnih institucija.

Na početku vlč. Šestak je čestitao svima okupljenima blagdan sv. Lovre i Dan Grada Petrinje, ali i podsjetio kako je danas i 21. obljetnica posvete ove crkve.

U homiliji osvrnuvši se na aktualno stanje u Petrinji i na Banovini nakon potresa vlč. Šestak se zapitao ima li uopće čovjeka bez iskustva neuspjeha?

„Koliko smo puta u životu i sami rekli:” Dosta mi je svega!“ U Domovinskom ratu od 1990. – 1995. u progonstvu, zatočeništvu, ranjen u bolnici. Po povratku na srušena ognjišta, u obnovi domova. Od prosinca 2020 g. do danas nakon potresa. Puno truda, malo rezultata, a novi izazovi se samo nižu. Očekivanja od strane Države, Grada, očekivanja koja sam pred sebe postavljam, poslovni zadaci, obiteljske obveze, obnova doma. Želje, planovi, ambicije, moji i tuđi. Neuspjeh lako u čovjeku rađa gorčinu, srdžbu, gnjev, viku i huljenjem sa svom opakošću. Najradije bih sve pokupio i otišao negdje, kamo, ne znam ni sam? Ni sam lsus nije bio pošteđen neuspjeha. Plakao je jednom prigodom nad nevjernim Jeruzalemom. Gledajući ljudskom logikom ovoga svijeta, lsus je u mnogome bio neuspješan. Većina njegova naroda nije ga prihvatila, a ni danas ga ne prihvaća. Kakvi smo mi Hrvati, Petrinjci, zagorci, dalmatinci, Bosanci, jesmo li išta bolji od Židova koji ga nisu prepoznali. Za njih je ostao samo sin Josipov, tesar iz Nazareta. Da ne bismo otišli krivim putem, valja naglasiti da neuspjeh nije poruka današnjeg blagdana svetog Lovre. Poruka je sasvim suprotna: U svojim razočaranjima i neuspjesima nismo sami. Bog nas ne ostavlja prepuštene neuspjesima, teškoćama, krizama iako kroz njih neminovna moramo prolaziti. Naš Bog je brižni Bog, Bog koji suosjeća s čovjekom, koji razumije naše slabosti“, ohrabrio je propovjednik okupljene te dodao kako nahranjeni Kristom i osnaženi Duhom, mi nikada nismo sami.

U nastavku poručio je kako kroz svaku nevolju pa i ovu, koja je zadesila Petrinju i cijelu Banovinu, Zagreb i okolicu trebamo ići čvrsto povezani s Bogom koji nam se nudi kao hrana, oslonac, zaštita i spasenje.

„Nevolja će uvijek biti. Neke i sam Bog dopušta jer ništa se bez Njegova dopuštenja ne može dogoditi. Kušnje na svakom koraku! No iz nevolje se može izroditi ono opasno: tjeskoba, očaj, srdžba, pobuna. Sumnja, nevjera. To je ono od čega nas Bog spašava, odnosno želi spasiti ako smo spremni iz vjere vapiti k Njemu. Pitanje je dopuštamo li mu, koristimo li lijekove i zaštitu koju nam pruža? Jadnik iz svoje nevolje vapi Bogu i On ga čuje jer vapaj Bogu pokazuje da jadnik nije izgubio vjeru iako je u nevolji. Takvoga Bog jasno čuje! Nevoljnik u Bogu traži svoj spas. I mi danas ovdje okupljeni oko svetog Lovre mučenika zavapimo Bogu jer u Njemu je jedini spas“, rekao je te ustvrdio kako često činimo sve drugo samo ne vapimo Bogu. Uzdajemo se u vlastite sile, a Bog nam ostaje zadnja slamka spasa kad sve drugo propadne.

Na kraju propovjednik je zaželio svima okupljenima neka im na njihovom životnom putu pomogne zagovor svetog Lovre. „Oganj koji je u njemu gorio, pomogao mu je da je svladao vanjski oganj mučeništva. Taj oganj ljubavi i vjere neka i u nama zapali snagu da lakše podnesemo muke svakodnevnog života i posljedica strašnog potresa koji nas je zadesio. lako u tjeskobi za obnovu materijalnog, naših domova molimo zagovor i pomoć svetog Lovre koji je bio čuvar crkvenog blaga, a koje je prije svoje mučeničke smrti podijelio siromasima grada Rima, pomogne svojom molitvom i zagovorom svima vama koji ste u potrebi“, zaključio je vlč. Šestak.

Nakon popričesne molitve, preč. Samaržija zahvalio je gostu na predvođenju slavlja i čestitao svima blagdan sv. Lovre i Dan Grada te pozvao sve okupljene da svatko u svom poslu i na svoj način doprinesu obnovi ranjene Petrinje. (SV)


_MG_1678

_MG_1688

_MG_1652

_MG_1664

_MG_1706

_MG_1728

_MG_1734

_MG_1736

_MG_1765


Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.