Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

SMŽ

Sjećanje na hrvatske redarstvenike poginule u Strugi Banskoj

Brojna su izaslanstva odala počast

Brojna su izaslanstva odala počast

U sjećanje na pogibiju trinaestorice hrvatskih redarstvenika koji su 26. srpnja 1991. godine svoje živote dali u obrani Republike Hrvatske, u pounjskom mjestu Struga Banska ove je godine u organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova i Policijske uprave sisačko-moslavačke obilježena 30. obljetnica njihove pogibije. Napad neprijatelja na Strugu Bansku posebno je obilježio herojski čin hrvatskih policajaca Mile Blaževića-Čađe i Željka Filipovića, koji su žrtvovali vlastite živote kako bi uništili oklopni kamion na kojemu su se nalazila dva protuavionska topa, a ispred kojeg su se u „živom zidu“ kretali zarobljeni mještani.

 

naslovna

Uz obitelji poginulih policajaca, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća počast su im odala brojna  izaslanstva i to potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanik ministra obrane i državni tajnik Branko Hrg, glavni ravnatelj Hrvatske policije Nikola Milina sa svim svojim suradnicima – čelnicima i policajcima ustrojstvenih jedinica Ravnateljstva policije, policijskih uprava i policijskih postaja, predstavnici specijalne policije i Antiterorističke jedinice Lučko,  župan Sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak, udruge proizašle iz Domovinskog rata, predstavnici nadležnih državnih tijela i tijela lokalne i područne samouprave, predstavnici ustanova, institucija, udruga i organizacija.

slika 1

 

Kako bi od zaborava sačuvali doprinos koji je policija imala u obrani i oslobađanju Domovine, Udruga maratonaca Sisačko-moslavačke županije, njih dvadesetero branitelja Domovinskog rata, umirovljeni i aktivni policijski službenici su organizirali 1. memorijalu utrku „Heroji hrvatskog Pounja“. Utrka je započela ispred Spomen obilježja Gordanu Ledereru u Hrvatskoj Kostajnici a završila je ispred Spomen obilježja poginulim hrvatskim redarstvenicima u Strugi Banskoj gdje su paljenjem svijeće odali počast.

 

slika 6

Kod Spomen obilježja poginulim braniteljima i civilima iz II. Svjetskog rata i Domovinskog rata mogla se pogledati i izložba Policijske uprave sisačko-moslavačke i Muzeja policije pod nazivom „Bitka o kojoj se malo govori Struga Banska“.

Po završetku komemoracije okupljeni su se spustili prema rijeci Uni gdje su u čast poginulih hrvatskih redarstvenika dočekali sudionike 4. Memorijalnog spusta čamaca „Heroji hrvatskog Pounja“ iz Kajak kanu kluba „Kupa“ iz Petrinje koju su bili pod budnim okom Hrvatske gorske službe spašavanja Stanice Novska. Zahvaljujući njihovom nesebičnom trudu i sudjelovanju u obilježavanju ovog herojskog dana, uručene su prigodne medalje, a ovi mladi sudionici spusta s ponosom su na svojim majicama nosili imena stradalih redarstvenika: Mile Blaževića – Čađe, Željka Filipovića, Mile Pušića, Davora Vukasa, Branka Vuka, Ivice Perića, Žarka Gundića, Mladena Halapa, Zorana Šaronje, Gorana Fadljevića, Marijana Parlova, Drage Matijevića i Šefika Pezerovića – „Da se ne zaboravi…”

slika 5

 

  slika 7

 DSC_0277DSC_0256DSC_0242

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.