Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

SMŽ

Trideset godina od ustrojavanja prve dragovoljačke postrojbe u Domovinskom ratu

57.samb ZNG-a

57.samb ZNG-a

Paljenjem svijeća kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Parku dr. Franje Tuđmana u Sisku te polaganjem vijenaca i zajedničkom molitvom kod središnjeg križa na Gradskom groblju Viktorovac u Sisku započelo je obilježavanje ustrojavanja prve dragovoljačke postrojbe u Domovinskom ratu, 57. samostalnog bataljuna ZNG.

Vrhunac obilježbe koju je organizirala Udruga ratnih veterana „57. samostalnog bataljuna Marijan Celjak“ bila je svečana akademija u bivšoj vojarni „Barutana“ u Sisku. Obilježavanju je nazočio predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović .

Uz asistenciju načelnik Glavnog stožera OS RH, admirala Roberta Hranja, MIlanović je odlikovao i više pripadnike 57. SAMB-a. Redom hrvatskog trolista odlikovani su posmrtno Janko Dužić, Mato Barić i Željko Puković, zatim Miroslav Bobetko, Ivan Brlečić, Marin Jakopović, Asim Mujkić i Ante Živković.

Redom hrvatskog pletera odlikovan je Stjepan Kolarec, koji se i zahvalio u ime odlikovanih. Plaketu zahvalnosti predsjedniku Milanoviću uručio je predsjednik Udruge ratnih veterana Željko Srpak.

Sisačko-moslavački župan Ivan Celjak, kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, podsjetio je kako je 57. samostalni bataljun Marijan Celjak prva dragovoljačka postrojba u Republici Hrvatskoj za vrijeme Domovinskog rata:

57. samostalni bataljun osnivali ste vi, naši očevi, djedovi, susjedi, poljoprivrednici, radnici, vi koji niste željeli rat nego ste bili primorani stati u obranu Republike Hrvatske, braniti svoje obitelji i svoje kuće. Ovo ovdje je povijesno mjesto jer Barutana je prva vojarna oslobođena u Republici Hrvatskoj za vrijeme Domovinskog rata, a u tom oslobođenju opet ste sudjelovali vi i opet prvi. Kada govorimo o Domovinskom ratu, značaju Siska i Sisačko-moslavačke županije u obrani i stvaranju naše Domovine, za našu županiju se vežu neke činjenice koje su najtragičnije i najtužnije. Sisačko-moslavačka županija je iza Vukovarsko-srijemske županije druga po stradavanju, da smo drugi po broju masovnih grobnica, da imamo drugu najveću masovnu grobnicu u Baćinu, da imamo najtužnije selo u Republici Hrvatskoj, to su Kostrići, gdje su u jednoj noći pobijeni svi stanovnici.”

Prvo zapovjedništvo ove postrojbe utemeljeno je 10. lipnja 1991. godine u barakama bivše omladinske radne akcije Sisak. Za prvog zapovjednika je imenovan Antun Bobetko, a dozapovjednikom Marijan Celjak, čije je ime postrojba dobila nakon njegove pogibije. Već 23. lipnja te godine održano je prvo postrojavanje pripadnika bataljuna, koji su neposredno nakon toga izašli na obrambene položaje u Sunji, a potom i Komarevu.

Image00053Image00048Image00041Image00037Image00036Image00034Image00031Image00028

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.