Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Sisak

Reakcija Ogranka Matice hrvatske u Sisku na gostovanje Bojana Dadasovića

“Skrb za hrvatski kulturni identitet ima nadstranački karakter”

"Skrb za hrvatski kulturni identitet ima nadstranački karakter"

Reakciju Ogranka Matice hrvatske u Sisku na gostovanje Bojana Dadasovića u našem programu objavljujemo u cijelosti:

 

“Poštovano uredništvo Quirinus Portala,

molim Vas da temeljem čl. 40. Zakon o medijima (NN 59/04) objavite ispravak na dio izjave gradskog vijećnika Bojana Dadasovića, izrečene 2.6.2021. godine u intervjuu na Radio Quirinusu.

Naime, uvaženi g. Dadasović je u spomenutom intervjuu, osim pohvala za dosadašnji rad i djelovanje Ogranka Matice hrvatske u Sisku, konstatirao i to “da je Matica hrvatska ispolitizirana”. Smatram da je takova tvrdnja tendenciozna i neutemeljena. Stoga javnost, prije svega, želim podsjetiti na članke PRAVILA MATICE HRVATSKE (od 19.9.2015.) koji reguliraju uvjete za članstvo u MH te mogućnost političkog angažmana unutar MH.

Dakle, članak 11. glasi: “U Matici hrvatskoj ravnopravni su svi demokratski politički programi i uvjerenja; stranačka promidžba nije dopuštena; dužnosnici, odnosno članovi Predsjedništva Matice hrvatske ne mogu biti duž­nos­nici političkih stranaka ni tijela izvršne vlasti, a odbornici i pročelnici dužni su se u javnosti suzdrža­vati od povezivanja svoga angažmana u Matici hrvat­skoj sa stranačkim djelovanjem ili radom u tijelima izvršne vlasti.”, a čl. 12.: “Članstvo u Matici hrvatskoj dobrovoljno je. Članom Matice hrvatske može postati svaki puno­ljetni, poslovno sposobni državljanin Republike Hr­vatske, Hrvat s drugim državljanstvom i osoba druge nacionalnosti koja želi ostvarivati Matičin program te prihvati uvjete članstva”.

Valja kazati da su članovi Ogranka Matice hrvatske u Sisku građani koji pripadaju različitim političkim opcijama, dakako ima i onih koji nisu stranački opredijeljeni. Jer skrb za hrvatski kulturni identitet ima nadstranački karakter zato što se tiče cjeline života kako lokalne tako i šire zajednice. Upravo je svijest o karakteru “općosti” umjetničko-znanstvene produkcije, odnosno kulture kao svojevrsnoga “čuvara” i “pronositelja” smisla u određenoj zajednici, bila temelj dosadašnjega, zasigurno i budućega, djelovanja Ogranka Matice hrvatske u Sisku. Potvrda za takovu tvrdnju je primjerice urednička politika višekratno nagrađivanoga časopisa Riječi, nagrade Kvirinovih poetskih susreta, izdavačka djelatnost Ogranka itd.

Drugim riječima, pozivam poštovanoga g. Dadasovića da, poradi izbjegavanja daljnih nesporazuma, konkretnije izloži i obrazloži tezu o “ispolitiziranosti OMH u Sisku”. Naposljetku, srdačno pozivam g. Dadasovića, kao i ostale sugrađane, da se, sukladno svojim interesima i potrebama, aktivno uključe u rad OMH u Sisku i time sudjeluju u oblikovanju trajnih kulturno-duhovnih vrednota.


S poštovanjem,

Predsjednik OMH u Sisku

Dr. sc. Tomislav Škrbić”


Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.