Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Općina Velika Ludina u završnoj je fazi provedbe natječaja za zakup poljoprivrednog zemljišta

Načelnik Dražen Pavlović bio je na sastanku u Ministarstvu poljoprivrede

U završnoj fazi provedbe natječaja za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta nalazi se Općina Velika Ludina. Ovim natječajem obuhvaćeno je više od polovice čestica koje su na raspolaganju, a zbog određenih promjena i složenosti postupka, načelnik Dražen Pavlović sudjelovao je na radnom sastanku u Ministarstvu poljoprivrede.

„Riješili smo sve sporne stvari i dobit ćemo suglasnost Ministarstva poljoprivrede te nam onda preostaje samo potpisivanje ugovora s našim poljoprivrednicima. Očekujem da će ovim natječajem u dugoročni zakup poljoprivrednicima otići 500-600 hektara, što je njima bitno kako bi mogli planirati dugoročnu proizvodnju. Također, od ministarstva smo saznali i kako da se odredimo prilikom novog natječaja, kojim bi trebali obuhvatiti preostala zemljišta površina 350-400 hektara. Djelomično će to ići u prodaju, jer je riječ o manjim komadima, a djelomično će ići u dugoročni zakup. Mi bi htjeli do kraja ove godine riješiti državno poljoprivredno zemljište, odnosno do donošenja novih izmjena zakona prema kojem naši lokalni poljoprivrednici više ne bi imali prednost koju imaju do sada. S obzirom na to da smo mi poljoprivredni kraj, nama je cilj pogodovati našim poljoprivrednicima stoga ćemo pokušati ubrzati sve procese da to i učinimo“,  istaknuo je Pavlović nakon sastanka.

Poljoprivrednici s područja Velike Ludine i ostali zainteresirani prema važećem Programu raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske, a sukladno provedenom javnom natječaju, dobili su u zakup na rok od dvadeset i pet godina s mogućnošću produljenja za isto razdoblje poljoprivredna zemljišta na području katastarskih općina Grabrov Potok, Katoličko Selišće, Ludina, Okoli, Ruškovica i Vidrenjak.

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.