Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Općina Lipovljani krajem srpnja dobiva novo komunalno vozilo za odvojeno prikupljanje otpada

U sklopu ekološkog projekta “Zeleni Lipovljani”

U sklopu ekološkog projekta "Zeleni Lipovljani"

Do kraja srpnja komunalnom poduzeću općine Lipovljani, „Lipkom servisima“ trebao bi stići novi kamion za odvojeno prikupljanje otpada, vrijedan gotovo 100 tisuća eura, odnosno 748.120 kuna (s PDV-om).

Tako su nakon provedenog javnog natječaja, nedavno ugovor o isporuci novog komunalnog vozila za odvojeno prikupljanje otpada potpisali Davor Živković, direktor poduzeća „Lipkom servisi“ i Željko Horvat, zamjenik predsjednika kompanije Tehnix iz Donjeg Kraljevca, koja će izraditi ovo vozilo. Na potpisivanju ugovora bio je prisutan i Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani, koji je čestitao Tehnixu na uključivanju u javni natječaj i ekološki projekt „Zeleni Lipovljani“, a Davoru Živkoviću na uspješnom provođenju tog ekološkog projekta, sufinanciranog iz kohezijskog fonda EU.

Djelatnici „Lipkom servisa“ poslove na tjednom prikupljanju otpada već godinama obavljaju s kamionom koji je kupljen kao rabljeno vozilo. Usprkos tome što ga čuvaju i redovito servisiraju, troškovi održavanja rabljenog vozila znatno su veći nego novog vozila. No, kako su to zapravo specijalna vozila s raznovrsnom opremom, njihova nabavka jako je skupa, i do sada si to lipovljansko komunalno poduzeće nije moglo priuštiti.

Stoga su „Lipkom servisi“ i načelnik Horvat zajednički osmislili ekološki projekt „Zeleni Lipovljani“ – s ciljem povećanja udjela odvojeno prikupljenog komunalnog otpada u ukupnom komunalnom otpadu s područja općine Lipovljani, te će tako doprinijeti i konačnom smanjenju količine otpada koji se odlaže na odlagališta otpada.

Točnije, projekt „Zeleni Lipovljani“ obuhvaća nabavu komunalnog vozila za odvojeno prikupljanje otpadnog papira, kartona, metala, biootpada, plastike, tekstila, stakla i krupnog, glomaznog, komunalnog otpada, na mjestu nastanka otpada kod korisnika usluge i putem reciklažnog dvorišta.

Osim nabave novog komunalnog vozila, kroz ovaj projekt planira se i provedba obrazovno-informativne aktivnosti vezanih uz prikupljanje i sortiranje otpada.

Riječ je o ekološkom projektu vrijednom 759.775 kuna, kojeg sa 516.587 kuna sufinancira Europska unija kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija.

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.