Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

[FOTO] Župa Odra Sisačka proslavila blagdan svog suzaštitnika sv. Antuna Padovanskog

Središnje svečano misno slavlje predvodio je generalni vikar mons. Marko Cvitkušić

Središnje svečano misno slavlje predvodio je generalni vikar mons. Marko Cvitkušić

Župa Odra Sisačka svečano je u nedjelju 13. lipnja proslavila blagdan svog suzaštitnika sv. Antuna Padovanskog. Središnje svečano misno slavlje ispred u potresu srušene župne crkve predvodio je
generalni vikar mons. Marko Cvitkušić u zajedništvu s vlč. Sašom Jozićem, a služio je đakon Milan Danijel Jurić.

Na početku sve okupljene, uključujući i brojne hodočasnike iz okolnih župa, pozdravio je vlč. Jozić zahvalivši im na dolasku i štovanju ovog sveca.

U homiliji mons. Cvitkušić podsjetio je na kratak životni put ovog sveca s prijelaza 12. u 13. stoljeće.

„Nakon što je postao redovnik augustinac i bio zaređen za svećenika, ušao je u franjevački red uzevši si ime ime Antun, želeći poput sv. Antuna pustinjaka provoditi pokornički život. Zbog silne želje da mučeništvom potvrdi svoju vjeru zaputio se s drugim franjevcima u Maroko, ali se ubrzo razbolio. Mjesecima je bio vezan uz krevet. Uvidio je da mu jedino preostaje vratiti se u rodni Portugal. Na putu u domovinu oluja je bacila brod kojim se vozio na sicilijansku obalu odakle je otputovao u Asiz, gdje se upravo održavala franjevačka skupština – generalni kapitul. Antun je zamolio provincijala pokrajine Emilije da ga uzme u svoju provinciju. Provincijal ga je poveo sa sobom i smjestio u jedan malen samostan blizu gradića Forlija gdje se sve više otkriva Antunovo teološko znanje i propovjednička sposobnost. Propovijeda u crkvama, na gradskim trgovima i morskoj obali. Ponekad ga odjednom sluša i nekoliko tisuća ljudi. Odlazi i u Francusku pa se opet vraća u Italiju i nastani se u Padovi. Uspješno suzbija različita krivovjerja. Mnoge je poučio, utješio; odvratio od grješna života i krivovjerja te priveo Bogu. Svojim stavovima i dubokim kršćanskim življenjem vjere Antun je odlučno pokazivao lažni mir između tradicije, religije i materijalnog bogatstva svoga vremena“, istaknuo je mons. Cvitkušić.

Propovjednik je rekao i kako je sv. Antun dosljedan borac protiv ravnodušnosti i neodlučnosti s obzirom na Isusa Krista i vjeru. „Kad se radi o Božjem zakonu i ljubavi prema Isusu, Antun je neustrašiv: odlučno živi Božje zapovijedi i svojim životom svjedočiti njegovu ljubav“.

U nastavku, zapitao se kako mi živimo i svjedočimo svoju vjeru, ustvrdivši da su mnogi vjernici slabo poučeni o kršćanskim istinama te olako prelaze preko temeljnih kršćanskih moralnih načela.

„Dosta je malo detaljnije zaviriti u glazbu mladih i filmske ponude, koliko je tu protukršćanskg ozračja prisutno, a da se nitko ne uznemiruje ili to zabranjuje. To se kod nas osobito očituje u masovnim
medijima koji na razne načine nameću ateistički pogled na svijet kao znanstveni, a Crkvu prikazuju kao nazadnu, zaostalu i štetnu za društvo. Sveti Antun Padovanski od nas i naših suvremenika očekuje da odlučno ispovijedamo svoju vjeru i prenosimo je na dolazeće generacije, da se istinski borimo za kršćanske ideale, da Krista naviještamo riječju i djelom“, zaključio je generalni vikar.

Župljani su se za ovo slavlje pripremali trodnevnicom koju su voditi vlč. Josip Vragović, domaći župnik Saša Jozić i trajni đakon Milan Danijel Jurić. Večernju blagdansku misu predvodio je p. Zvonko Vlah.  (SV)


_MG_9745

_MG_9723

_MG_9702

_MG_9699

_MG_9691

_MG_9674

_MG_9747

_MG_9675


 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.