Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Stožer za otklanjanje posljedica potresa o problemima u poljoprivredi

Predstavljene mjere potpore od 120 milijuna kuna

Predstavljene mjere potpore od 120 milijuna kuna

Nakon Topuskog, u Hrvatskoj Kostajnici održana je u utorak druga sjednica Stožera za otklanjanje posljedica potresa izvan Petrinje na kojoj je bilo riječi o problemima u poljoprivredi, a ministrica Marija Vučković predstavila je mjere potpore od 120 milijuna kuna.

Analizirajući što je Stožer učinio u protekla četiri mjeseca, njegov načelnik i potpredsjednik Vlade Tomislav Medved je rekao kako su osigurane 2054 mobilne kućice i stambena kontejnera, kako je 2223 privremenih objekata spojeno na infrastrukturu te formirano 15 organiziranih naselja, za što je utrošeno 53.860.000 kuna.

Za stanovništvo na razrušenom području u četiri mjeseca je osigurano tisuću tona hrane i 600 tisuća litara vode, u vrijednosti 15,8 milijuna kuna. Postavljeno je 137 trafostanica, za sanaciju cesta i mostova iz proračuna je uloženo sto milijuna kuna, a nakon što je zaprimljena 41 tisuća prijava štete na objektima, 4700 objekata je dobilo oznaku crveno, 8400 ih ima žutu oznaku, a 25.800 zelenu.

“Dodatno su intenzivirane radnje na uklanjanju 448 oštećenih objekata, od kojih su uklonjena 62 objekata, a 15 ih je u postupku uklanjanja. Zaprimljeno je 8056 zahtjeva za obnovu, a Središnji državni ured za stambeno zbrinjavanje u ponedjeljak je počeo nekonstrukcijsku obnovu prema 20 sklopljenih ugovora s vlasnicima kuća, a za tu je mjeru osigurano 120 milijuna kuna”, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Ocijenio je da je to snažan poticaj i poruka narodu koji je stradao u razornom potresu.

“U prvom koraku se govori o obnovi obiteljskih kuća kako bi se većem broju stradalih što prije omogućio povratak u njihove kuće, a istodobno Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine obrađuje zahtjeve za izgradnju ili obnovu konstrukcijskih elemenata kuća pa će proljeće i ljeto biti razdoblje intenzivne obnove na potresom zahvaćenom području”, rekao je Medved.

Dodao je kako se nakon stručnog snimanja vrtača na području Mečenčana i Borojevića očekuju nalazi stručnjaka kako bi počelo njihovo saniranje.

Ugovori za obnovu infrastrukture i gospodarstva

Mjere Ministarstva poljoprivrede od 120 milijuna kuna, koje je predstavila ministrica Vučković, pružaju potporu poljoprivrednicima za revitalizaciju ruralnog prostora. Već je danas, kako je rečeno, na tom području nekoliko stotina grla stoke više nego prije potresa. Ministrica Vučković je istaknula da će, ne budu li predviđena financijska sredstva dovoljna, osigurati i dodatni novac.

Na sjednici su korisnicima predani i novi ugovori za obnovu infrastrukture i gospodarstva. Tako su Hrvatske vode Hrvatskoj Kostajnici predale ugovor vrijedan sedam milijuna kuna za dodatno vodocrpilište Pašina vrela, na čemu je zahvalio gradonačelnik Dalibor Bišćan, a ugovor od 6,5 milijuna kuna koristit će se za uređenje šumske infrastrukture. Uručena su i dva ugovora drvoprerađivačima za sanaciju šteta od 1,36 i 1,14 milijuna kuna.

Hrvatska veterinarska komora predala je Veterinarskoj ambulanti u Donjim Kukuruzarima donaciju od 240 tisuća kuna za osam veterinarskih organizacija sa stradalog područja.

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.