Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Deveta emisija ciklusa “No pasaran, Kristina, no pasaran”

Preko dječice do gradske vijećnice

Preko dječice do gradske vijećnice

“U prošloj epizodi našeg serijala “Padaj silo i napravdo” u sklopu priče o izbornim štosevima i kombinacijama najavili smo novi tragisatirični igrokaz pod nazivom “Preko dječice do gradske vijećnice”. U današnjem dramoletu želimo Siščanima prikazati rađanje i nastajanje tog, u svjetskim razmjerima, inovativnog načina pridobivanja glasova. Gradonačelnica Ikić Baniček i njezin izborni stožer bi mogli lijepe novce zaraditi patentiranjem svoje izmišljotine, te se više ne bi ni trebali baviti politikom.

To bi bilo dobro za njih, ali i za građane Siska.

Upozoravamo slušatelje kako u tragisatiričnom igrokazu gradonačelničin patent “Preko dječice do gradske vijećnice” ima natruhu fašizma, ali o tome više u dijelu serijala “Smrt fašizmu, sloboda narodu”.

No krenimo. Zamislite izborni stožer sadašnje gradonačelnice Kristine Ikić Baniček. Na sredini sobe veliki stol i oko njega desetak stolica. Na čelu sjedi Kristina, a do nje sa svake strane stola po jedna osoba. S njene lijeve, draže strane, sjedi sredovječni muškarac imenom X. S desne strane sjedi mlađa ženska osoba koja se odaziva na ime Y.

“Zvao si me X. Kao imaš pobjednički patent, ideju svjetskih razmjera. Ajde, da čujemo. Zvala sam i Y jer me zanima i njen komentar”, započne gradonačelnica sastanak užeg stožera.

“Mislim da sam na tragu izborne revolucije”, ponosno će X.

“Čega?”, zabezeknuto upita gradonačelnica.

“Imam pobjedničku formulu. Nešto malo košta, ali sigurno prolazi”, opet će ponosno X.

“Nemoj me samo novce tražit. Pa digla sam kredita za poludit. Sad još i ti s tom formulom. Ajde reci, šta moram izgradit i koliko u to desetaka milijuna treba uložit?”, rezignirano će Kristina.

“Ne treba ništa graditi. Vrlo jeftino dobivaš tisuće glasova. Ideja je genijalna”, opet ponosno X.

“Pa reci već o čemu se radi!”, ko na iglama dobaci Y.

“Pazi ovamo. Radimo preko djece. Uložimo lovu u učenike osnovnih i srednjih škola, a oni nam vraćaju glasovima. Za uloženih 200 kuna dobijemo 6 glasova”, sad već jako ponosno objasni X.

“Čije glasove?”, zainteresirano upita Y.

“Pa kako ne kužiš? Daš svakom učeniku po 200 kuna, a roditelji, bake i djedovi radosno popuše tu foru. Vidiš kako se gradonačelnica brine o našoj sjeci, ona spašava naš kućni buđet i tome slično. A, što kažeš?”, već slavodobitno zapita X.

Kristina zamišljeno šuti, ali Y jogunasto upita: “A kako bi nazvali to dijeljenje novaca?”

Pomalo razočarani X: “Pa nazovemo učenički đeparac, kakve to ima veze. Lova je u pitanju.”

Kristina i dalje šuti.

Y ne prestaje s pitanjima. “Pitat će neko, zašto niste dali đeparac na početku godine ili na polugodištu, a mi dajemo mjesec dana prije izbora. Svima je jasno zašto. Još jedno pitanje; jel dajemo svoj djeci u razredu ili samo onima koji su prijavljeni u Sisku?”

X već pomalo ljut zbog neslaganja Y s njegovom genijalnom idejom: “Isključivo i samo djeci koja su prijavljena u Sisku. To znači da su i roditelji u Sisku. A to znači da su glasovi naši. Jel ti sada jasno?”

“Tebi to ne izgleda kao svojevrsni fašizam”, zavapi vidno razočarana Y.

“E sad mi je dosta!”, poskoči Kristina sa stolice, “tebe sam Y i zvala da čujem tvoje mišljenje i napravim potpuno suprotno. Dragi X, čestitam ti na fenomenalnoj ideji i možeš početi s realizacijom projekta. Bravo!”

I bi tako. Neka djeca u razredu su dobila taj prokleti novac, a neka tužna i neprihvaćena od njima možda i drage gradonačelnice nijemo i posramljeno gledala u pod.

Dragi slušatelji, mi znamo da djeca i njihovi roditelji ne pate zbog 200 kuna. Puno više im žao je zbog nepravde. Zbog idiotizma i pokvarenosti sadašnje gradske vlasti. Ali i to će proći.

A znate što neće proći. Neće proći Kristina. Neće proći.

Slušajte i dalje naš serijal “Padaj silo i nepravdo”.

Sve emisije iz serijala “Padaj silo i nepravdo” emitirat ćemo svakog dana u eteru u pet termina: 07:55, 10:55, 14:55, 16:55 i 19:55 sati. Također, emisije će biti objavljene i na ovoj poveznici u formi teksta i kao audio snimke dostupne za preslušavanje u bilo kojem trenutku.


Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.