Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

U tijeku je čišćenje bunara na potresom pogođenom području

Projektom obuhvaćeno oko 400 bunara

U Sisačko-moslavačkoj županiji u tijeku je postupak čišćenja i dezinficiranja podzemnih izvora vode, a planira se dovršiti do kraja travnja. Nakon toga slijedi postupak analize kakvoće vode.

Projektom redovnog saniranja podzemnih izvora vode obuhvaćeno je oko 400 bunara na potresom pogođenom području.

Saniranje bunara započelo je potkraj ožujka, a provodi ga Hrvatski Crveni križ u suradnji s Ministarstvom zdravstva, te je tako planirano očistiti i dezinficirati stotinjak bunara na tjedan.

Na području Sisačko-moslavačke županije nisu rijetki zdenci koji služe kao glavni izvor vode u kućanstvima, iako se sustavno ne čiste. Zbog sastava tla, međutim, i u zdencima koji se redovito održavaju nakupljaju se nezanemarive količine mulja.

Razorni potres koji je krajem prosinca prošle godine pogodio našu županiju, ali i naknadni potresi slabije jakosti predstavljaju dodatni poticaj da se izvori podzemnih voda očiste i usklade sa zdravstvenim standardima o kakvoći vode za piće.

Inače, Ministarstvo zdravstva redovito provodi projekte čišćenja vode koju kućanstva koriste mimo utvrđenog sustava vodoopskrbe. Tako je višemjesečni projekt čišćenja i dezinficiranja vode iz podzemnih izvora pokrenut je na čitavom području Republike Hrvatske potkraj prošle godine, zapravo neovisno o prosinačkom potresu.

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.