Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Počinje dokumentarno-društveni serijal “Padaj silo i nepravdo”

Uvodna emisija

Uvodna emisija

“Dragi naši slušatelji, postavit ću vam jedno kviz pitanje: pogađate li koja kompozicija svira u podlozi?

Ako ste mlađi od pedesetak godina, ne vjerujemo da će te je prepoznati. Ali se zato stariji slušatelji sigurno sjećaju svih obljetnica i proslava u bivšoj državi gdje se redovito izvodila ta koračnica.

To je hrvatska revolucionarna pjesma “Padaj silo i nepravdo” koju je davne 1908. napisao Josip Smodlaka, a uglazbio Josip Hatze. Nastala je kao himna tadašnje Hrvatske demokratske stranke, a svoje najslavnije trenutke doživjela u drugoj polovici prošlog stoljeća kao omiljena budnica komunističkih vlasti.

Mi smo je uzeli kao lajtmotiv našeg dokumentarno-društvenog serijala o pokušaju uništavanja i gašenja našeg i vašeg radija Quirinus. Da, ne šalimo se. Postoje pojedinci koji žive među nama i s nama, a ne podnose ništa što nije pod njihovom kontrolom i utjecajem, ne samo vezano za radio i medije, već i za mnoge druge aspekte demokratskog i pluralnog života jedne zajednice.

Kako bi te male diktatore prokazali i onemogućili njihovo daljne djelovanje, pokrećemo navedeni serijal s dvadesetak emisija koje ćemo emitirati pet puta dnevno, a pod zajedničkim nazivom “Padaj silo i nepravdo”.

Neće tu biti puno govorancije, samo do tri minute, mišljenja, komentara, dokumenata, osvrta i sličnih priloga o ljudima koji žele voditi neku zajednicu, a nažalost su i demokratski i liderski potkapacitirani.

Cijeli serijal traje do početka lipnja jer tada će, sigurni smo, već pasti i sila i nepravda, a početi mirna, blaga, tolerantna, jednom riječju: ljudska komunikacija.

Dokumentarno-društveni serijal “Padaj silo i nepravdo” podijeljen je u dvije cjeline koje međusobno korespondiraju, a opet svaka može biti samostalan projekt. Prvi dio smo nazvali “No pasaran Kristina, no pasaran” ili u prijevodu sa španjolskog “Neće proći Kristina, neće proći” koji posvećujemo našoj zajedničkoj borbi za radio i njegov opstanak.

Inspiraciju za naziv druge cjeline dala nam je sama sisačka gradonačelnica kada na Danu antifašističke borbe u Brezovici na kraju govora bodro usklikne “Smrt fašizmu, sloboda narodu”. E, baš o tome želimo govoriti. O kriptofašizmu skrivenom ispod demokratske maske. O nezajažljivoj želji za vlašću. O ne biranju sredstava i načina da opstanem i ostanem “netko ili nešto”.

Vjerujemo kako ćete nam oprostiti svojevrsno privatiziranje etera pričom o vlastitom problemu. Znajte, naš slučaj je simbol upravljanja gradom i način ušutkavanja i uništavanja po vlastodršce nepoćudnih elemenata. Svjesni kako smo, ne svojom voljom uvučeni u predizbornu kampanju za lokalne izbore pa korektnosti radi obećajemo: političke konkurente i njihove programe u našem serijalu nećemo ni spomenuti.

Ovo je kraj uvodne emisije dokumentarno-društvenog serijala “Padaj silo i nepravdo”, a već uskoro započinje prva od desetak emisija “No pasaran Kristina, no pasaran”.

Sve emisije iz serijala “Padaj silo i nepravdo” emitirat ćemo svakog dana u eteru u pet termina: 07:55, 10:55, 14:55, 16:55 i 19:55 sati. Također, emisije će biti objavljene i na ovoj poveznici u formi teksta i kao audio snimke dostupne za preslušavanje u bilo kojem trenutku.

 


 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.