Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Osobni asistenti za 19 najtežih invalida u Sisačko-moslavačkoj županiji

Projekt “Asistent – pomoć i podrška”

U Hrastovici kod Petrinje u petak je predstavljen projekt “Asistent – pomoć i podrška”, a potpisani su i ugovori s 11 novih osobnih asistenata koji će pružati usluge za 19 osoba s najtežim stupnjem invaliditeta.

Na taj će se način nastaviti, pa i proširiti dosadašnji slični projekt pod nazivom “Podrška za bolji i kvalitetniji život”.

Udruzi osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije odobrena su novčana sredstva Europskog socijalnog fonda – Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali “Razvoj usluga osobne asistencije za osobe s invaliditetom” za novi projekt ukupne vrijednosti gotovo dva milijuna kuna. Pritom bespovratna sredstva osigurana iz Europskog socijalnog fonda čine 85 posto investicije, a 15 posto je osigurano iz državnog proračuna.

Odobrena sredstva omogućavaju uslugu osobne asistencije za ciljanu skupinu u projektu, za ukupno 19 odraslih osoba s najtežom vrstom i stupnjem tjelesnih, intelektualnih i mentalnih oštećenja, starijih od 18 godina i koje imaju izdano uvjerenje neovisnog tijela vještačenja o ispunjavanju uvjeta za primanje usluge osobne asistencije ili uvjerenje Odbora za utvrđivanje potrebe za uslugom osobne asistencije o ispunjavanju uvjeta za primanje usluge osobne asistencije.

Od ukupnog broja osoba koje su iskazale potrebu za asistentom, 18 korisnika je s područja Sisačko-moslavačke županije: iz Siska, Petrinje, Gline i Hrvatske Kostajnice te jedna osoba iz Zagreba.

Na predstavljanju projekta na Inkluzivnoj farmi u Hrastovici, koju koristi Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije, provedba projekta počinje danas, 16. travnja i traje 18 mjeseci kako bi se mogla poboljšati kvaliteta života za najteže invalide i osobe s intelektualnim teškoćama, kako bi dobili mogućnost kvalitetnijeg života i boljeg socijalnog uključivanja u zajednicu nasuprot njihovoj institucionalizaciji.

Tim projektom udruga će financirati plaće za ukupno 18 zaposlenika, odnosno za 16 osobnih asistenata, projektnu asistenticu-koordinatoricu Ivanu Šalić i voditelja projekta Predraga Milunića.

Projekt će omogući udruzi zapošljavanje pet novih, dugotrajno nezaposlenih osoba, pa će se broj zaposlenih sa 47 povećati na 52 zaposlena djelatnika.

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.