Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Medved: Organizirat ćemo ponovne preglede objekata zbog novih potresa

Hrvatski centar za potresno inženjerstvo završio s prvim brzim pregledima

Potpredsjednik Vlade i ravnatelj Stožera za obnovu Tomo Medved najavio je u četvrtak da će biti organizirani ponovni pregledi objekata na potresom zahvaćenom području zbog novih potresa i naknadnih udara koji su možda dodatno oštetili određene objekte.

Od posljednjih potresa koji su pogodili područje Sisačko-moslavačke županije, najsnažniji se dogodio u utorak s magnitudom od 4,2 po Richterovoj ljestvici.

Medved je izvijestio kako je Hrvatski centar za potresno inženjerstvo završio s prvim brzim pregledima oštećenih objekata, pri čemu ih je pregledano ukupno 38.239, a ovog tjedna njih 273.

Crvenu oznaku imaju 4642 objekta, žutu 8254, a zelenu oznaku 25.343.

U tijeku su aktivnosti uklanjanja oštećenih objekata koji prijete sigurnosti građana, do sada ih je prijavljeno 563, a 37 objekata je uklonjeno u Petrinji, Glini i Sisku.

Državni inspektorat također je proveo javni natječaj za angažiranje dodatnih kompanija za rad na uklanjanju objekata.

Ministar je izvijestio kako je do sada zaprimljeno 6961 zahtjev za obnovu.

Završeno iskazivanje interesa za izvoditelje sanacije, projektante i koordinatore

Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje završio je proces iskazivanja interesa za izvoditelje sanacije, projektante i koordinatore te je dogovorena dinamika ugovaranja projektne dokumentacije.

“Od 20. travnja ide se sa ugovaranjem radova, od 1. lipnja bit će obuhvaćeno ukupno oko 2000 objekata s potresom zahvaćenog područja”, najavio je Medved.

I dalje se osiguravaju privremeni smještaji za stanovništvo, do sada je postavljeno 1844 kontejnera i mobilnih kućica, a na električnu energiju priključena su 2152 objekta.

Na skladištu u Lekeniku trenutno se nalazi 146 kontejnera koji su namijenjeni za kontejnerska naselja u Petrinji i Sisku, danas počinje isporuka za gradnju naselja u Petrinji, a sutra u Sisku.

Također je izvijestio kako je voda od svih javnih isporučitelja na području Banovine sigurna za uporabu.

Hrvatski crveni križ i Hrvatska vatrogasna zajednica i dalje provode ispumpavanje i sanaciju bunara, do sada ih je provedeno 108.

Tijekom ovog tjedna podijeljeno je 13 tona hrane, 23.000 toplih i 8934 suhih obroka, te 4775 litara vode.

Medved je najavio je uspostavu novog modela prehrane tamošnjeg stanovništva, tako što bi lokalni ugostitelji pripremali obroke, a troškove će financirati država.

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.