Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Petrinja

Mala Gorica uskoro dobiva novi Društveni dom

Za dva tjedna temelji bi trebali biti gotovi

Za dva tjedna temelji bi trebali biti gotovi

Jedan od brojnih objekata koji je u razornom potresu krajem prosinca prošle godine pretrpio velika oštećenja je Društveni dom u Maloj Gorici, te je čak i uklonjen zbog opasnosti koju je predstavljao.

No, mještani Male Gorice uskoro bi trebali dobiti novi društveni dom, koji će biti veći te koji će u prizemlju imati društvenu dvoranu, prodavaonicu i garažu DVD-a, dok će na katu biti dva ureda s prostorom za sastanke i čajnom kuhinjom.

Naime, Herbert Schilcher, direktor austrijske tvrtke za projektiranje i izgradnju ISOSPAN uručio je u četvrtak, 22. travnja, gradonačelniku Petrinje, Darinku Dumboviću, pismo namjere o izgradnji novog društvenog doma u Maloj Gorici.

Gradonačelnik Dumbović sa zahvalom je prihvatio Pismo te istaknuo važnost protupotresne gradnje, ali i adekvatnih prostora za društveni život.

„Firma Isospan je poznata austrijska firma i mi smo u nekoliko susreta stvorili dobre ideje, dobre komunikacije i one vrijednosti koje pokazuju kako moramo imati sposobnost vratiti život i opstanak stanovništva na ovom području koje je trajno bilo i ostalo zapostavljeno, a i ono što je ostalo to se na neki način devastiralo, srušilo u katastrofi i u ovom snažnom potresu. Zahvaljujem se partnerima iz Austrije koji su danas ovdje, koji će nam predati Pismo namjere o gradnji objekta koji će imati u svome projektu prije svega društveni život, društvenu vrijednost, a to su ljudi, vatrogasci, koji nam uvijek pomažu, koji su imali ogromnu ulogu i u ovoj katastrofi i za to im veliko hvala. Ovaj objekt je nekada imao 220 m², sada će imati 350 m² i to smo nekako usuglasili da napravimo ono što je jako važno – sigurnost tla. Tlo ovdje još uvijek podrhtava i moramo biti ozbiljni prema gradnji, moramo imati protupotresnu gradnju koja će dati ono što je najvažnije sigurnost objekata i svega onoga što se danas sutra bude odvijalo u društvenom životu. Napravljena su geotehnička istraživanja i utvrđeni su određeni problemi i mislim da je to jedna snažan poruka gdje moramo kod budućih građevina iskomunicirati prije svega struku. Grad Petrinja će ovdje sufinancirati do 500 tisuća kuna istraživačke radove, ali i gradnju temelja. Nadam se da ćemo u roku 14 dana napraviti temelje“, kazao je Dumbović.

Gospodin Schilcher istaknuo je dugu tradiciju tvrtke Isospan u proizvodnji protupotresnih građevinskih materijala te iskustvo u poslijepotresnoj obnovi s obzirom na to da je tvrtka dosta gradila u drugim potresnim zonama poput Italije. Isto tako je naglasio kako su njihovi materijali ekološki te kako vjeruju u dobru suradnju s Gradom Petrinjom.

Izam Muminović, predstavnik tvrtke Euro Fenstertechnik kazao je kako su se rado odazvali pozivu tvrtke Isospan čiji su dugogodišnji partner te će i njihova tvrtka dati svoj doprinos kako bi se ovaj projekt dovršio. Dodao je kako se nada da će ova suradnja rezultirati novim partnerskim odnosima i suradnjama budući da način gradnje koji nude daje veliku sigurnost u područjima sklonim potresima.

Ovom prigodom je Davor Ljubičić, koordinator za geotehnička istraživanja na potresom pogođenom području, Ivani Kordić, pročelnici UO za financije i nabavu Grada Petrinje, uručio geotehnički elaborat koji je produkt opsežnih geoistražnih radova nakon potresa koje je izvodio Zavod za geotehniku zagrebačkog Građevinskog fakulteta.

Ljubičić je kazao kako je grad Petrinja pretrpio velika oštećenja tla nakon potresa, a ovaj elaborat pokazao je da je došlo do sloma tla na predmetnoj mikropoziciji u Maloj Gorici. Da bi se tlo dovelo u stanje nosivosti, a da bi novi objekt bio na zdravim temeljima te dugotrajan i stabilan u slučaju ponovne trešnje, potrebno je raditi intervenciju u samome tlu, te dodao kako bi stabilizacija tla na lokaciji trebala biti završena koncem idućeg tjedna.

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.