Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

[FOTO] Ivan Celjak u posjetu Jasenovcu, Hrvatskoj Dubici i Novskoj

Cilj je utvrditi konkretna područja djelovanja državne razine u svrhu rješavanja problema

Cilj je utvrditi konkretna područja djelovanja državne razine u svrhu rješavanja problema

Saborski zastupnik Ivan Celjak nastavlja s obilaskom terena potresom zahvaćenih područja u Sisačko-moslavačkoj županiji. Cilj je sastanka s predstavnicima lokalne zajednice utvrditi konkretna područja djelovanja državne razine u svrhu rješavanja problema na lokalnoj razini.

Nakon posjeta Gradu Novskoj gdje je potpisan ugovor za projektiranje i izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda aglomeracije Novska, čemu je uz gradonačelnika Novske Marina Piletića prisustvovao ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić te generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, saborski zastupnik Ivan Celjak obišao je tvrtku Phyox u poslovnoj zoni Novska koja se bavi uzgojem mikroalgi.

U Jasenovcu, potresom zahvaćenom području, održan je sastanak s načelnicom Općine Marijom Mačković i općinskim suradnicima te predstavnicima organizacija civilnog društva. Saborskom zastupniku izloženi su konkretni projekti za koje trebaju suradnju i pomoć države poput državne ceste Jasenovac-Sisak, postavljanje rasvjete uz prometnice, otvaranje ureda za pripremu projekata s ciljem pomoći stanovništvu posebice u području poljoprivrede, a što bi značilo i zapošljavanje mladih osoba.

Najveći investicijski projekt u Jasenovcu je uređenje zgrade za boravak i smještaj starijih osoba, koji bi osim za smještaj starije populacije značio i otvaranje novih radnih mjesta. Projekt ima građevinsku dozvolu, do sada je uloženo oko 2 milijuna kuna, a za završetak potrebno je još 7,5 milijuna kuna. O osiguravanju dodatnih sredstava za završenje projekta za starije i nemoćne osobe, razgovarat će se i na zakazanom sastanku s ministrom Aladrovićem u utorak.

U pratnji načelnice Mačković i mještana, saborski zastupnik obišao je zgradu budućeg Doma za starije i nemoćne osobe, te novouređeni Vatrogasni dom koji je obnovljen kroz mjeru 7.4.1. europskim sredstvima, a vrijednost ulaganja je preko 5 milijuna kuna. Razgovora je bilo i o korištenju potencijala poljoprivredno industrijske zone na kojoj se trenutno nalazi 5 poslovnih subjekata.

Sastanak o revitalizaciji potresom pogođenih područja nastavljen je i u Hrvatskoj Dubici s načelnicom Ružicom Karagić i suradnicima. Tamo je pred završetkom vatrogasni dom koji je također obnovljen i dograđen kroz mjeru 7.4.1. kao dio Programa ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014.-2020. financiran iz fondova EU, a vrijednost projekta je gotovo 3.5 milijuna kuna.

Općina treba pomoć u dijelu rješavanja imovinsko-pravnih odnosa i nekretnina na području Hrvatske Dubice a koje su u državnom vlasništvu.

Na sastanku je bilo riječi i korištenju turističkog potencijala kao dijela gospodarskog razvoja ovog mjesta uz rijeku Unu te punog potencijala korištenja poljoprivrednih površina budući da stanovništvo pretežito živi od poljoprivrede i uzgoja stoke.

Razmatrana su i pitanja vezana uz komunalnu infrastrukturu, te neophodnu pomoć države i županije vezane uz projekte koji bi značili ostanak mladih na području Hrvatske Dubice.


foto2-Novska

foto3-Novska

foto4-Novska

foto5-Jasenovac

foto8-Jasenovac

foto9-Jasenovac

foto12-Hrvatska Dubica

foto13-Hrvatska Dubica


Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.