Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Zaklada Solidarna prikupila za potresom pogođeno područje 13,7 milijuna kuna

Zahvaljujući sudjelovanju više od 25 tisuća privatnih i 600 korporativnih donatora

Zahvaljujući sudjelovanju više od 25 tisuća privatnih i 600 korporativnih donatora

Zaklada Solidarna prikupila za Petrinju i Sisačko-moslavačku  županiju u protekla tri mjeseca 13,7 milijuna kuna zahvaljujući sudjelovanju više od 25 000 privatnih i 600 korporativnih donatora, priopćeno je u ponedjeljak iz te Zaklade.

Kroz jedan od tri dijela programa, direktne troškove kriznog zbrinjavanja, tematski Fonda 5.5 Zaklade dosad je plasirao gotovo četiri milijuna kune, dok je dva milijuna kuna rezervirao za dopunske financijske potpore 500 socijalno najugroženijih kućanstava i oni će biti isplaćeni u narednom kvartalu, dodaje se.

Ukupna planirana sredstva za fazu hitnog zbrinjavanja i stabilizacije iznose 45 posto prikupljenih sredstava, dok je preostalih 55 posto rezervirano za održivu obnovu i oporavak lokalnih zajednica.

Najveći udio sredstava usmjeren je na stambeno zbrinjavanje kućanstava na području cijele Sisačko-moslavačke županije, s naglaskom na zabačene ruralne sredine te one obitelji koje su pogođene ne samo potresom nego i dugotrajnim siromaštvom te dodatnim teškoćama, poput kroničkih bolesti, invaliditeta i socijalne izolacije.

Zahvalni smo i ponosni što smo uspjeli odgovoriti na hitne stambene potrebe 51 stradalničkog kućanstva iz svih dijelova županije, uključujući urbana i ruralna područja Petrinje, Gline i Siska, navode iz Zaklade Solidarna.

Čak 91 posto plasiranih donacija, odnosno 3.6 milijuna kuna usmjereno je na kriznu stambenu podršku koja je uključila nabavu, dostavu i postavljanje 23 mobilne kućice te 26 kontejnera sa sanitarnim čvorovima, kuhinjom i namještajem, dodatno opremanje 27 kontejnera drugih donatora kako bi bili useljivi, te pokretanje lokalnog pilot projekta „Solidarne kuće za ljude“.

„Solidarna kuće za ljude“ glinske Stolarije Mandić u suradnji s građanskom inicijativom “Ljudi za ljude” omogućit će trajniju i komforniju alternativu mobilnim kućicama za najmanje šest kućanstava o trošku Fonda 5.5, ali i inovaciju u pogledu tranzicijskog smještaja do početka javnih programa obnove, navodi se, uz ino u priopćenju.

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.