Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Novska

U Novskoj se obnavlja povijesna zgrada Kotarskog suda i pučke škole

Gradu se vraća vizura prošlosti

Gradu se vraća vizura prošlosti

U Novskoj je započela obnova još jedne povijesne zgrade, i upravo se ovome gradu kroz takvu obnovu vraća vrijedna arhitektura i vizura prošlosti.

Tako su u tijeku radovi izmjene stolarije i unutarnjeg uređenja katne zgrade na trgu Luke Ilića Oriovčana.

Kako je u Novskoj sve veća potražnja stambenog prostora, vlasnica zgrade, zagrebačka poduzetnica Ana Brailo, odlučila je preurediti donji prostor zgrade u sobe za iznajmljivanje. Uz to, kroz neko vrijeme će se  urediti i gornji kat te će se energetski obnoviti cijela zgrada s fasadom i krov.

Ova zgrada, koja je dio novljanske građanske povijesti, građena je krajem 19. stoljeća i u njoj je u početku između dva svjetska rata bio Kotarski sud Novska i Opća pučka škola, a nakon toga Osnovna škola do četvrtog razreda, da bi se kasnije u zgradi našle trgovine raznom robom.

Trgom Luke Ilića Oriovčanina dominira župna crkve sv. Luke Evanđeliste, te su trenutno u završnici radovi dogradnje i restauracije. Također, na trgu ponosno stoji u potpunosti obnovljena i uređena zgrada iz 18. stoljeća, i to za Poduzetnički inkubator PISMO, koji ima za cilj razvoj gaming industrije.

Ranije je uređena i zgrada Župnoga stana, inače građenog početkom dvadesetog stoljeća. Privatnim inicijativama obnovljen je i dom obitelji Žitnjak, a iz prošlih vremena je i kuća obitelji Grden, koja još čeka na restauraciju.

Na kraju je tu i zgrada pošte koja je nedavno prešla u vlasništvo Grada Novske, a upravo to će omogućiti njenu obnovu. Trenutno se očekuju programi EU fondova, kroz koje bi se Grad javio na Natječaj za sredstva. Građena krajem 19. stoljeća, u zgradi su od 1906. godine smješteni poštanski uredi i Dionička štedionica. Sa svojim izraženim reljefima i lijepim štukaturama, ovo je jedna je od najljepših zgrada iz perioda razvoja grada Novske.

ZGRADA_2-novska-1200x800

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.