Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Pomoć industrije za obnovu Metalurškog fakulteta u Sisku

Prikupljeno je oko 150 tisuća kuna

U razornom potresu koji je prije tri mjeseca pogodio Banovinu znatno je oštećena i zgrada Metalurškog fakulteta u Sisku, što je potaknulo tvrtke metalurške industrije da prikupe i doniraju oko 150.000 kuna za njegovu obnovu.

Za cjelokupnu obnovu jedine znanstveno-nastavne ustanove u Hrvatskoj koja školuje studente za rad u metalurškoj industriji, prema procjeni stručnjaka, bit će potrebno oko osam milijuna kuna.

Dekanica Metalurškog fakulteta prof.  Zdenka Zovko Brodarac je izjavila kako je fakultet 2020. godine trebao proslaviti 60. obljetnicu, no dogodila se pandemija, a zatim i potres.

“Osim oštećenja na pročelju, unutrašnjosti zidova u predavaonicama i stolariji, najviše su stradali laboratoriji za fiziku i kemiju, a bez njih nema ni praktičnog dijela nastave znanstvenika, nastavnika i studenata, kao ni stručnog rada u okviru kojeg se rješavaju problemi gospodarstva pružanjem uslužnih istraživanja. Stoga sam jako zahvalna tvrtkama koje su prepoznale naš problem i udružile su u inicijativi ‘Metalci za metalce’ kako bi nam pomogle”, rekla je dekanica Zovko Brodarac.

Projekt “Metalci za metalce” pokrenuli su agencija za odnose s javnošću Komunikacijski laboratorij iz Zagreba i tvrtka Rasco iz Kalinovca, jedan od najvećih europskih proizvođača komunalne opreme. U Rascu ističu kako bez metalurgije i visokoobrazovanih kadrova ne bi bilo ni njihova uspjeha, zbog čega su odlučili donirati novac tom fakultetu koji školuje njihove buduće zaposlenike. Kako je priopćio Metalurški fakultet, ostale tvrtke donatori su Labtim, Tehnix, Ferro Preis, Adria Winch, Dalstroj, Labeko i Applied Ceramics.

Metalurška industrija čini više od 10 posto ukupne domaće industrije, a da Hrvatskoj i te kako treba mlada visokoobrazovana radna snaga za tu gospodarsku granu, govori i podatak Hrvatskog zavoda za zapošljavanje po kojem se diplomirani studenti metalurgije u struci zaposle u roku oko tri mjeseca.

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.