Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

KULTURA

Preminuo istaknuti moslavački publicist Dragutin Pasarić

Najčešće su mu teme bile povijest Moslavine, Lonjsko polje, moslavačko vinogradarstvo…

Najčešće su mu teme bile povijest Moslavine, Lonjsko polje, moslavačko vinogradarstvo...

U Kutini je u 73. godini preminuo istaknuti moslavački publicist, kulturni djelatnik, pjesnik i novinar Dragutin Pasarić, koji je cijeli radni i životni vijek posvetio svom rodnom kraju. Novinarsku je karijeru počeo 1969. godine kao spiker Radio Moslavine, te novinar u Moslavačkom listu. Od 1975. godine radi kao rukovoditelj informiranja u kutinskoj Petrokemiji. Bio je višegodišnji dopisnik Vjesnika, Hrvatskog radija, Hrvatske televizije, Hine i drugih informativnih medija.

U Domovinskom ratu je kao član Kriznog štaba Općine Kutina za informiranje, kao ratni izvjestitelj nastavio suradnju s brojnim medijima.

Nakon rata posvećuje se publicistici, pa je napisao ili uredio pedesetak knjiga i drugih publikacija. Kao povjesničar i istraživač moslavačke povijesti i kulturne baštine, najčešće su mu teme bile povijest Moslavine, Park prirode Lonjsko Polje, moslavačko vinogradarstvo, Voloderske jeseni i druge, kojima je afirmirao svoj zavičaj. Objavljivao je i pjesme u moslavačkoj kajkavštini.

Predano je radio do posljednjeg trenutka života, a smrt ga je zatekla upravo pri uređivanju monografije kutinskog slikara Želimira Šiška. U nekoliko je mandata bio predsjednik kutinskog Ogranka Matice hrvatske, za što je nagrađen i Zlatnom poveljom. Dobitnik je Godišnje i Nagrade za životno djelo Grada Kutine, te više priznanja Hrvatskog novinarskog društva. 


 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.