Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Odlazak legendarnog i jedinstvenog Đorđa Balaševića

Panonski mornar, Priča o Vasi Ladačkom, Život je more…

Panonski mornar, Priča o Vasi Ladačkom, Život je more...

Đorđe Balašević, kantautor, poeta, pjevač umro je u petak u 67. godini, javili su beogradski mediji. Balašević je preminuo u Kliničkom centru Vojvodina gdje se liječio od komplikacija izazvanih COVID-om, prenijela je Radio-televizija Srbije. Prije tri dana primljen je na infektivnu kliniku zbog upale pluća.

Omiljen na prostorima bivše Jugoslavije, Balašević je iza sebe ostavio stotine hitova nastupajući samostalno i s grupom “Rani mraz”. Vijest o smrti ‘Panonskog mornara’ brzo se proširila društvenim mrežama na kojima mu brojni obožavatelji i kolege odaju počast.

Đorđe Balašević rođen je 11. svibnja 1953. godine u Novom Sadu. Bio je član grupa Žetva i Rani mraz, a 1982.  započeo je solo karijeru. Ukupno je objavio 12 albuma. Glumio je u nekoliko televizijskih serija, za koje je pisao i glazbu. Godine 1979. osvaja prvo mjesto na Splitskom festivalu s pjesmom “Panonski mornar”. Tada je počelo Balaševićevo razdoblje. Godine 1980. morao je odslužiti vojni rok pa nije imao vremena za glazbu, ali uspio je napisati tekst za Zdravka Čolića i Srebrna krila.

Sa skupinom “Rani mraz” izveo je dvije najpopularnije pjesme “Priču o Vasi Ladačkom” i “Život je more”. 1982. napušta skupinu “Rani mraz” i počinje samostalnu pjevačku karijeru.

Prvi album izdao je iste godine i nazvao ga Pub za koji je dobio mnoge pohvale. Krenuo je na samostalnu turneju Jugoslavijom i održao koncert u Beogradu, koji mu je označio uspješnu samostalnu karijeru sljedećih godina. Sljedeća dva albuma doživjela su velike uspjehe i “gurnula” Balaševića ka slavi. Proglašen je odličnim tekstopiscem i izvođačem. Album Bezdan iz 1986. godine donio mu je mnogo nagrada i pohvala.

Za vrijeme rata objavljuje album “Jedan od onih života” s pjesmama zbog kojih biva prešutno zabranjen na većini radiostanica. Balašević od početka rata zauzima antiratni i pacifistički stav koji promiče u brojnim pjesmama, na koncertima, u govorima i intervjuima. Nekoliko godina prije rata, 1987., izvodi pjesmu “Samo da rata ne bude” .


 

 

 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.