Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

SMŽ

Sustavnija organizacija na terenu – poruka s tiskovne konferencije županijskog stožera

Žinić: “Građevinska operativa je na terenu i smještamo ljude u kontejnere po određenim prioritetima”

Žinić: "Građevinska operativa je na terenu i smještamo ljude u kontejnere po određenim prioritetima"

Župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić se zahvalio se na velikom srcu koje je Hrvatska pokazala nakon katastrofalnog potresa na području Gline, Petrinje i Siska.

„Moram reći u cijeloj ovoj negativnoj situaciji, u 00:01 rođena je prva beba u našoj sisačkoj Bolnici, srušenoj bolnici, beba je iz Petrinje, čestitam roditeljima i neka ova godina krene tako i neka bude puno djece“, rekao je uvodno Žinić.

Nakon nekoliko dana i sustavnije će se organizirati  na terenu:

„Stožer civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije ima svoje sjedište u Sisku u Strukovnoj školi gdje imamo i operativni centar za pozive svih naših građana. Na našim stranicama županijskim objavljeno je pet mobilnih telefona za komunikaciju s građanima. Sustav upravljanja funkcionira, Nacionalni stožer u Petrinji na Pigiku, preko našeg stožera, preko ovih stožera, sve informacije i sve što je potrebno da normalno možemo funkcionirati“, rekao je Žinić.

Dodaje kako imamo ljude koji su smješteni u prihvatne centre, ljude kojima su kuće oštećene i ovoga trenutka se smještaju u stambene kontejnera.

„Nije jednostavno, ogromna tehnika i svega što je potrebno, nije jednostavno postaviti te kontejnere. Operativa građevinska je na terenu i smještamo ljude u kontejnere po određenim prioritetima onako kako to jedinice lokalne samouprave i njihovi timovi određuju. Što se tiče pregleda objekata, službe, dakle statičari i građevinski inženjeri obilaze terene i najprije prioritetno obilaze javne objekte, ustanove, kako bi mogli sve te službe staviti u funkciju“, ističe  Žinić.  Od  oko 100-tinjak kontejnera na terenu, postavljeno je njih 20-tak , a potrebe su daleko veće. Po prvim procjenama to je 300-tinjak kontejnera.

Osvrnuo se i na vodostaj rijeka. „Proglašene su izvanredne mjere od poplava, to ne znači da su te mjere proglašene zbog visokog vodostaja nego zbog stanja građevinskih objekata, vodozaštitnih objekata i nasipa, imamo određenih oštećenja. Na područja lijevog nasipa rijeke Save, desnog nasipa rijeke Kupe kod Petrinje, izvodi se sanacija zaštitnim folijama i radi se druga linija obrane u slučaju da dođe do oštećenja tih nasipa. Ovog trena nasipi se ne mogu sanirati zbog situacije kakva je jer su nasipi raskvašeni i mehanizacija ne može doći. Nema opasnosti što se tiče samih količina voda“, dodaje Žinić.

Što se tiče pomoći, pozvao je sve one koji to žele, da se sada malo strpe jer imamo dovoljno hrane i svega ostaloga. Dodaje kako je još uvijek teško procijeniti kolika je šteta na infrastrukturi te objektima. Načelnik Stožera civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije i zamjenik župana Roman Rosavec je istaknuo kako djeluju na tri razine, prikupljanju hrane i kućanskih potrepština, prikupljanje građevinskog materijala i prikupljanje financijskih sredstava.

„Želim još jednom skrenuti pozornost da se ne nasjeda na lažne račune koji su otvoreni i koji se žele zlouporabiti dobrota naših sugrađana. Jasne upute dane su od Vlade RH na račune je koje moguće vršiti uplatu, također na web stranicama SMŽ, naveden je račun i način na koji se novčane donacije mogu prikupljati. U ovoj fazi imamo dovoljne količine kućanskih potrepština, higijenskih namirnica i slično, stoga apeliram na sve one ljude dobrog srca koji su u  napunili naše skladišne prostore da sada svoje donacije orijentiraju na nabavu građevinskog materijala, a da svi oni koji nastoje i žele i dalje donirati hranu, da se strpe nekoliko dana, već ćemo putem medija, društvenih mreža, objaviti određene potrebe za određenim ključnim namirnicama“, rekao je Rosavec.

Ističe kako zaprimaju zahtjeve sugrađana za stambenim kontejnerima i to putem e-maila: stozerpetrinja@gmail.com ili na broj 091-112-10-22, radi se evidencija potreba gdje je potrebno navesti ime i prezime, adresu i broj korisnika, sukladno tome raspoređuje se veličina kontejnera, kamp kućice, mobilne kućice. Oni koji još nisu podnijeli zahtjev, neka podnesu što prije zahtjev.

Načelnik Policijske uprave sisačko-moslavačke Luka Pešut je kazao kako je policija stavljena na svoj osnovni zadatak, a to je zaštita ljudi i imovine.

„Uključeni su svi resursi policije, sve linije rada, od krim policije, prometne, temeljne, interventne, granične, specijalne i uz to smo, čim smo malo doveli situaciju pod kontrolu, podignuli helikoptere i dronove kako bi sve snimili iz zraka. Od trenutka kada se dogodio potres do jutros, dogodilo se 30 kaznenih djela od kojih niti jedno nije uzročno posljedično vezano za novonastalu situaciju s ovim potresom. Krim policija se odmah usredotočila na provođenje izvida i dokaznih radnji obavljanja očevida vezano za sedam smrtno stradalih osoba. Policija nije zaprimila niti jednu dojavu građana za niti jedno kazneno djelo vezano za ovu situaciju. Na profilima ima na desetke lažnih dojava koje smo mi provjerili i nigdje nismo utvrdili da su one točke. Sve takve dobronamjernike molim da se time ne služe jer zamaraju nas i šire lažnu informaciju prema građanima“, rekao je Pešut.

 

DSC_0066

 

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije dr.Inoslav Brkić je istaknuo kako imamo 39 novo zaraženih COVID-om 19 u protekla 24 sata. Dodaje kako postoji velika opasnost da se zaraza  rasplamsa nakon potresa.

„Epidemiolozi su na terenu, propisuju se protuepidemijske mjere. Ono što možete je razmaknuti ljude, staviti maske, dezinfekcija dvorana, sanitarnih čvorova, provjetravanje, napraviti ono osnovno. Počet ćemo cijepiti ljude po prihvatnim centrima. Idemo i na kontrolu hrane. Zavod se priprema za predstojeći poplavni incident“, rekao je Brkić te dodaje kako dolazi 900 doza cjepiva. Dodaje kako će učiniti sve da se epidemija ne rasplamsa.

Ističe kako Zavod za javno zdravstvo SMŽ radi u Sisku, tu je glavnina ljudstva i službi. Dom zdravlja u Petrinji, zgrada je za rušenje i tu se više neće raditi. Mikrobiološki laboratorij u Petrinji je u dobrom stanju i nastavit će raditi. Kutina, Novska i Popovača, njihove ispostave, nastavljaju sa radom.


 

 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.