DSC_0022

Župan Ivo Žinić nazočio je u ponedjeljak, 4. siječnja prvoj sjednici Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske u dijelu koji se odnosi na otklanjanje posljedica katastrofe uzrokovane potresom na području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije, koja je pod predsjedanjem potpredsjednika Vlade, ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda održana u prostoru vojarne „Pukovnik Predrag Matanović“ u Petrinji.

Ovoj su sjednici nazočili i gradonačelnici Petrinje, Siska i Gline te načelnik Općine Lekenik. Nakon sjednice javnosti su se obratili ministar Tomo Medved, župan Ivo Žinić, ministar Darko Horvat, potpredsjednik Vlade Boris Milošević i državni tajnik Nikola Mažar.

Ministar Medved rekao je kako će se Stožer, koji će raditi 24 sata dnevno, nositi sa svim izazovima koji su pred njega postavljeni i opravdati povjerenje. Djelovanje Stožera podupire županijske i gradske stožere te općinske organizacije kako bi bili što je moguće bolje uvezani i odgovorili na probleme i potrebe nastale zbog katastrofalnog potresa.

Hrvatska vlada je i ovim putem iskazala jasnu pomoć narodu kojeg je zahvatio katastrofalni potres, rekao je župan Ivo Žinić. Problemi na terenu su detektirani i predočeni Stožeru i vjerujem da ćemo ih rješavati. Najveći problemi su smještaj ljudi i organizirano hranjenje. Situacija je puno drugačija nego prije nekoliko dana i ojačani državnim stožerom odgovorit ćemo opasnostima koji vrebaju. U nastaloj situaciji i katastrofalnim posljedicama župan vidi i dobru priliku da se kvalitetnom reakcijom stradali prostor obnovi i revitalizira.

Ministar Darko Horvat rekao je da je za preglede statičara stiglo od 17 500 zahtjeva putem aplikacije te kako su zatražene dozvole za rušenje kako ne bi došlo do novih nesretnih slučajeva.

Potpredsjednik Vlade Boris Milošević tvrdi kako su na današnjoj sjednici izneseni problemi te ono što prvo treba riješiti. Zahvalio je svim službama koje su se aktivirale i svim građanima koji su ovih dana volontirali kako bi se sanirale nastale štete.

Državni tajnik Nikola Mažar rekao je kako je Državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje od Vlade dobio ovlasti za privremeno zbrinjavanje svih onih koji su ostali bez jedine stambene jedinice. Stavljeno je na raspolaganje 220 stanova na području Republike Hrvatske od čega je tridesetak stanova na području gradova Siska i Petrinje.

 

DSC_0008

DSC_0010

DSC_0019

DSC_0029


 

Prva sjednica novoosnovanog Stožera za otklanjanje posljedica potresa
5.00(1 glas)
Komentara(0)